"Academician of Budbu" Zhao Dongyuan: Investering i tio år för att utmana en annan stor vetenskaplig fråga

  Redaktörens anmärkning: I maj 2014 föreslog generalsekreteraren för det högsta ledarskapet ”för att påskynda marschen till ett vetenskapligt och teknologiskt innovationscenter med globalt inflytande.”Mannen är det mest kreativa och lysande elementet.På 10 -årsjubileet för byggandet av Shanghai Science and Technology Innovation Center besökte Jiefang Daily · Shangguan News 10 vetenskapliga och tekniska arbetare och lyssnade på deras vetenskap och teknikhistorier och uppfattningar, samt förväntningarna för framtiden.Olika underbara, samma modiga tidvatten, klättrar på toppen.

  ”Som två personer tillbaka mot ansikte, en rättfärdig och en omvänd, uttrycker innebörden av ”förändring”.Zhao Dongyuan under åren av Huajia förblir nyfiken på denna ”förändring av lärande”.För närvarande ledde han teamet att utmana stora vetenskapliga frågor inom mjuk koagulation och kemi.

  2016 anförde generalsekreteraren för den högsta ledaren Shanghai att ”sträva efter att göra stora innovationer inom grundtekniken.”Var kommer innovativt tänkande ifrån?Hur lär man kreativt tänkande för studenter?Jiefang Daily · Shangguan News Reporter intervjuade nyligen Zhao Dongyuan.

  ”Människor som gör hål”

  Reporter: För 10 år sedan, vad var du upptagen vid den tiden?

  Zhao Dongyuan: Jag började precis planera att förändra tekniktekniken.

  Reporter: Lyssna på dina elever, du kan använda ”fanatism” och ”het” för att beskriva ditt intresse för Jiekou -material, och du kallar dig också ”människor som gör hål.”

  Zhao Dongyuan: Jag har en professionell vana.Detta motsvarar att ta en mejsel och göra hål i den oinbjudna mikrovärlden.Detta ”hål” är inte vanliga hål.Ytan på en liten sten är också några centimeter, men hålmaterialets en -gram är asfalterat, och ytan kan nå hundratals eller till och med tusentals kvadratmeter, som kan spela fotboll på den.

  Reporter: Före 2005 var världens mediematerial begränsade till oorganiska material.

  Zhao Dongyuan: Jag gillar att arbeta annorlunda än andra och jag öppnar ofta.Hos patienten som besökte ligamentavbrottet, tänkte jag, kan det förnekas de två melodolis som förbinder två mesoner?Med barn som leker med barn undrade jag, kan du bygga ett hål med ”byggstenar”?Skillnaden är att det är en hand att ställa in byggstenarna.Senare skapade den först en ny forskningsriktning -modulär självmed sammanställning -montering -montering av pormaterial och därigenom löser flaskhalsproblemet med organiska hålmaterial.

  Reporter: Under lång tid är det inga framsteg i experimentet?

  Zhao Dongyuan: Efter att ha gjort det i fyra år kunde en av mina doktorander nästan inte examen (skratt).

  Reporter: Jag såg just i ditt laboratorium just nu när elevernas experimentella uniformer säger ”vetenskaplig forskning är mycket hård och ihållande.”

  Zhao Dongyuan: Det här är verkligen.För att göra vetenskaplig forskning måste vi ha tankarna om att sitta på en kall bänk.Jag har diskuterat med några Nobelprisvinnare.

  Vetenskap för vetenskap

  Reporter: När Fudan University Xianghui Research Institute grundades för ett halvt år sedan har det väckt mycket uppmärksamhet med ”Big Writing”.

  Zhao Dongyuan: Ritning på Xianghui Research Institute of Princeton High Research Institute, uppmuntrar subversiv grundforskning och avlar en grupp topptalanger som bryter det konventionella tänkandet.Vi hoppas att forskare sjunker här för vetenskap och vetenskap.

  Grundläggande forskning kan inte komma.Xianghui Research Institute tillhandahåller mer än 10 års stabilt finansieringsstöd, implementerar det totala finansieringssystemet och forskarnas ansvarssystem; Begränsning på toppen;

  Xianghui Research Institute fokuserar på toppforskare under 40 års ålder.Vi har anställt 7 ”Xianghui -forskare” för att genomföra personliga kontrakt baserat på olika behov av examen, utrymme och experimentell utrustning.

  Bara förra månaden inrättades den strategiska forskningsutskottet för Xianghui Research Institute.I år planerar jag att introducera 20 personer i satser, och de brygger introduktionen av yngre ”Xianghui Young Scholar”, som huvudsakligen riktar sig till post -doktoralt post -doktoralt efter 30 års ålder.

  Reporter: Vad är framstegen med mjuk -koagulaturkonditioneringskemi forskning du gör?

  Zhao Dongyuan: AnvändFör närvarande är det en framsteg inom maskininlärning, och jag planerar att investera i mer än tio år i djupet.Vad är den kemiska grunden för celler och vad är den kemiska grunden för tänkande och minne, det är fortfarande inte klart om dessa problem.Framstegen med mjuka -koagulaner hjälper till att lösa dessa viktiga vetenskapliga problem.

  Reporter: Hur tänker du på introduktionen i vetenskaplig forskning?

  Zhao Dongyuan: Nu verkar det inte finnas några stora forskare som Einstein, och ingen stor vetenskaplig upptäckt som kvantmekanik.Faktum är att vi nu studerar vetenskap under det komplexa systemet.

  ”Zhao”

  Reporter: Du sa att din favorittitel är ”Lärare Zhao”.

  Zhao Dongyuan: Jag har gett studenter i 20 års ”vanlig kemi” och vågar ringa någon (skrattar) med någon.

  Reporter: Hur lär man eleverna innovativt tänkande?

  Zhao Dongyuan: Studenterna i ”Chengcai” lärdes inte, men de insåg sig själva.Jag är kul med mina kollegor på skolans akademiska frågor, och jag måste också göra ”utbildningskontoret”, ringa eleverna och låta dem upplysa.När det gäller innovativt tänkande, den mest bristen på brist på standardsvar.Ur detta perspektiv måste läraren eliminera lärarens värdighet och vad läraren sa är inte nödvändigtvis rätt.Varje gång jag ger elever läxor har jag en tänkande fråga, och det finns inget standard svar.

  Reporter: Var kommer innovativt tänkande ifrån?

  Zhao Dongyuan: Einstein sa en gång att ett problem ofta är viktigare än att lösa ett problem.Detta kräver frågor från dig själv.Finns det några platser att bryta igenom det vetenskapliga ifrett?Människor är också molniga, utan innovation.Jag tar alltid med mig en bok och spelade in idén att blinka, ibland hade jag plötsligt inspiration mitt på natten, och jag kunde inte vänta med att rusa till laboratoriet omedelbart.

  Reporter: Varför belönar du 20%-30%av de tilldelade studenterna varje gång?

  Zhao Dongyuan: Vetenskaplig forskning är ett kollektivt samarbete.

  Reporter: Vilka är förslagen för unga forskare?

  Zhao Dongyuan: Välj vad jag älskar passar också för hans forskningsriktning.Syntet är min styrka.

  Biografi

  Akademiker vid Chinese Academy of Sciences, dekan vid School of Chemistry and Materials vid Fudan University och den första dekanen vid Xianghui Research Institute.Han ledde teamet till att uppfinna mer än 20 typer av mediematerial, publicerade antalet papper inom detta område och antalet citeringsnivåer som rankades först i världen.

  Reporter

  Full processinnovation

  Från den ”oppositionella enheten” av PH, Yin och Yang, till ”balans och bevarande” av jonisering och hydrolys, innehåller kemi många filosofiska idéer.Hur man uppnår innovation med full process från 0 till 10?Zhao Dongyuan har sin egen dialektik.

  Han har alltid betonat med teamet att det är bäst att koncentrera sig på grundläggande forskning före 40 års ålder. av koldioxid ”i sig är en viktig vetenskaplig fråga om grundforskning.”Detta är egenskaperna hos grundläggande forskning.

  Jiekou som han studerade kommer inte direkt från branschen, men Jiekou -materialen används nu allmänt för katalytisk,, Biomedical, Cosmetics, har producerats av tusentals ton.Öka effektiviteten hos restolja med 1,5%, vilket kan öka produktionen av miljoner ton olja av hög kvalitet varje år.

  Forskare som märker grundläggande forskning kan ge så stora ekonomiska fördelar, och det är sällsynt.

  Zhao Dongyuans team på mer än 40 personer har 10 personer som har förvandlat resultat och deltagit i inrättandet av tre företag.”Jag upplevde verkligen mycket smärta!”Så varför ha svårt att äta?”Kemi är den enda centrala vetenskapen med industriellt stöd. Om vi ​​kan konvertera vetenskapliga forskningsresultat kan vi gynna samhället.”

  Från grundforskning till industrialisering, från 0 till 10, bara för att slutföra hela processinnovationen är den verkliga innovationen.

You May Also Like

More From Author