[Journal of China] De kultiverar världens uppmärksamhet på ön "ingen att fråga"

Förutom Sun Wukong är den mest berömda apan i Kina förmodligen ”Kina” och ”Huahua”.

I början av 2018 öppnade de två små aporna sina okunniga ögon och dök upp på omslaget till International Journal ”Cell” och blev en stor stjärna i världen.Som världens första cellklon -apa har deras födelse öppnat en ny era av experimentella djur.

”Middle” och ”Huahua” dök upp på omslaget till tidningen ”Cell”.

På webbplatsen ”Cell” sätter klick och nedladdningar av detta dokument snabbt en historisk post.Dess inflytande är som klonfårens ”dolly” vid den tiden, och snart ”svepte” internet, tv och tidningar runt om i världen.

Under den tiden tog April Pawluk, redaktören för Cell Magazine, ett flygplan från USA till Kina för att kommunicera. har hört kloning apa? ”

Men innan det, vem kunde tänka på en sådan sensationell och explosiv prestation, skulle det komma från en nästan ”liten transparens” forskningsgrupp?

1 eklektisk användning av talanger

Under 2009 vandrade 36 -åriga Sun Qiang vid livets vägkorsning.Vid den tiden var han föreläsare vid East China Normal University.För detta projekt har han bott på fyra år med apor i den västra versionen av Yunnan.Där byggde han framgångsrikt Kinas första parti av krabba apor, men han gjorde inte ett genetiskt modem förrän han lämnade, vilket fick honom att ångra och irriterad.

Vart ska jag gå nästa?

Just nu fick Sun Qiang en speciell inbjudan.Institute of Neuroscience of the Chinese Academy of Sciences (nu Innovation Center of Brain Science and Intelligent Technology of the Chinese Academy of Sciences, nedan kallad Institute of Neurology), Luo Zhenge bjöd in honom till Sanya, Hainan för att delta i en Litet seminarium som hölls i institutet och höll det runt honom i Xishuangbanna i Xishuangbanna IVF -arbete för att göra en akademisk rapport.

Sun Qiangs rapport arrangerades före rapporten från Pu Muming, den andra och sedan direktören för dåvarande nervinstitutet.Innan rapporten inleddes fick Sun Qiang plötsligt ett meddelande: Pu Mumings rapport avbröts tillfälligt av någon anledning, och han kunde ”prata längre.”

Sun Qiang tänkte inte för mycket, avslutade rapporten steg för steg och gick sedan in i kommunikationslänken.Publiken var full av ledarskap och akademisk ryggrad vid Institute of Nerves, och de bad Sun Qiang att be Sun Qiang.Denna ”kommunikationslänk” varade i ungefär en halvtimme, ännu längre än hans rapporttid.Efteråt insåg Sun Qiang att var är den här rapporten, det är helt enkelt en ”intervju”.

2009, för nerverna under Pu Muming och hans ledarskap, var det också ett betydande år.Efter tio år av Institute of Nervous fick de stabilt stöd från den kinesiska vetenskapsakademin och etablerade ett viktigt laboratorium för neurovetenskap.I år beslutade de att ta ytterligare ett steg framåt för att utföra icke -mänskliga långa djur -främst apaforskning.Eftersom apor har den närmaste hjärnan för människor kommer de att spela en viktig roll i hjärnvetenskaplig utveckling, forskning och behandling av neurodegenerativa sjukdomar.

Den övergripande situationen har distribuerats, vem är personen som är bäst lämpad för att vara ansvarig för?Pu Muming började leta efter talanger som studerade långa djur över hela landet.Sammanfattningsvis tjänade Duan Shumin, en akademiker vid den kinesiska vetenskapsakademin och en forskare vid Institute of Neurology, som domare i ovanstående -nämnda ”973” -projekt som var involverat i Sun Qiang. Rot i Yunnan i flera år och rekommenderade den att pu muming.

Under de senaste månaderna blev Sun Qiang inbjuden till nerverna.Framför chefen för Institute of Nerves (PI) förklarade Pu Muming sitt tänkande om institutets övergripande utformning och det nationella nyckellaboratoriet, liksom planen för att utveckla icke -mänsklig lång djurforskning.Efter att ha pratat om dessa såg han på Sun Qiang och frågade högtidligt: ​​”Vill du göra apaforskning här?”

Så snart Sun Qiang flyttade hade han en chans att fortsätta göra det.Men han har fortfarande vissa bekymmer: nervens utvärdering av PI är mycket strikt, och apa forskningscykeln är lång och svår. på kort sikt.Så han föreslog att han inte gick in i forskarens sekvens, och att det inte var PI utan började från äldre ingenjörer.Pu Muming gick med på.

2 Tio -åriga kontrakt för ett par lärare och studenter

Den 1 juni 2009 anslöt sig Sun Qiang officiellt till nerverna.

Om du genomför forskningen från långvariga djurlånga djur i Shanghai, måste du skapa en experimentell djuravel och experimentell bas från grunden. konstruktion och godkännande.

Sun Qiang ville inte vänta så länge.Han vet att på Xishan -ön Taihu -sjön, som inte ligger långt från Shanghai, finns det ett experimentellt djurföretag med Monkey -Raising Qualifications -Suzhou Xishan Zhongke Experimental Animal Company.Så han hyrde utrymmet och utrustningen här och ”gräva” två skickliga tekniker från Xishuangbanna Monkey Farm som han hade arbetat tidigare och startat ett nytt jobb.

Sun Qiang kommer ihåg svårigheterna under startperioden.Under en regnig natt under 2010 National Day Holiday hade han en regnrock och åkte en batterilag för att förbereda sig för att skicka ett reagens till laboratoriet för att kyla.Det finns inga gatuljus på ön, och det är mörkt och mörkt.Plötsligt kom lastbilarna på framsidan av fordonet, och han kunde inte se någonting på ett ögonblick.

Sun Qiang uthärde smärtan att skicka reagenset till laboratoriet innan han fann att hans vänstra arm inte kunde röra sig.Tidigt på morgonen nästa dag skickade kollegor honom till sjukhuset i staden.

Att höra detta resultat, vad ska Sun Qiangs första reaktion är experimentet?

Vid den tiden var hela teamet en veterinär utom honom.Om du träffar stålplattan kan din arm inte flyttas i minst sju eller åtta dagar.Men apans ägghämtningsexperiment är i ett kritiskt ögonblick, och det kan inte försenas ett ögonblick.

När jag tänkte på det beslutade Sun Qiang att återgå till laboratoriet först för att slutföra experimenten och sedan komma till sjukhus.En sprickoperation försenades i tio dagar.

Lyckligtvis väntade han senare på en utmärkt hjälpare.Under magisterexamen i nerver gick Shandong Guy Liu Zhen till det långledda forskarteamet under ledning av Sun Qiang.Han kunde uthärda svårigheter, kärlek och våga göra det och växte snabbt in i ryggraden i teamet.

2013 var Liu Zhen på väg att examen från en magisterexamen.När han såg Liu Zhens plan att fortsätta läsa bloggen frågade Sun Qiang honom om han var villig att göra ett svårt ämne och ett ämne som troligen skulle kämpa länge.

”Hur länge behöver det göra?”

”Så jag går i pension!”

”10 år och 10 år!”

Detta ämne är ”Body Cell Clone Monkey”.

3 steg är chockade!”Middle and China” och ”Huahua” födelsedagsfödelsedag

Forskare är klonrelaterade experiment i operativa kroppsceller.

Under de senaste åren tog Sun Qiang det lilla teamet på cirka 7 personer på Xishan Island, som om det blev en oberoende ”transparent person”, ”fältet är nästan glömt förekomsten av oss.”

Legenden brygger i hemlighet i den isolerade ensamheten.

Med den snabba utvecklingen av hjärnvetenskapen blir forskare mer och mer missnöjda med traditionella experimentella djurmodeller som stora/möss, kaniner och hundar.Komplexiteten i nervsystemet hos dessa djur, särskilt hjärnan, jämförs långt från människor.Under de senaste decennierna har olika typer av nervsystemsjukdomar representerade av Alzheimers sjukdom upprepade gånger förklarat misslyckande när de kommer in i det kliniska stadiet av människokroppen, vilket får människor att inse att nödvändigheten och nödvändigheten och nödvändigheten och behovet av utveckling av icke – Mänskliga långa djur modellerar brådskande.

Den ideala experimentella djurmodellen måste ha en tydlig och enhetlig genetisk bakgrund.För detta ändamål har människor tillåtit möss att kontinuerligt genomföra nära -till -pro -paring och producera stabila rena syntetiska genetiska produkter.Emellertid är apor med långa fertilitetscykler och mycket litet antal foster varken effektiva eller realistiska.Forskare försökte få en apa med en enhetlig genetisk bakgrund i en genomförbar metod, och kroppscellkloningstekniken är en av dem.

För dagens människor är ”kloning” inte längre ett nytt ord.Sedan klonfåret ”Dolly” 1996 har länder runt om i världen framgångsrikt skapat klonade djur som klonade nötkreatur, klongrisar och klonade katter.I processen med klonmor har emellertid forskare upprepade gånger stött på väggar.

1999 använde forskare vid National Spiritual Research Center i USA de tidiga embryo -äggstockarna som en kärnkraftsbekännelse för att få en klonmon från källan till embryonala celler.Emellertid är tidiga embryonala celler mycket olika från sorgosocyter, och de har utvecklingen av omnidriktad utveckling och kan inte odlas in vitro.Senare fortsatte Mittalipov -teamet från Oregon National Spirit Research Center att utmana kroppscellens kloning av apa -teknik, men har inte kunnat fånga ”fästningen”.

När Liu Zhen tog detta ämne visste han att detta var ett ”hårt ben”.Sun Qiang och honom, en är en senioringenjör som inte har någon bakgrund av en berömd skola, och en är en magisterexamen i tillträde till skolan. utomlands?

I praktiken upptäckte Liu Zhen snabbt att den viktigaste ”kortpunkten” för denna teknik ligger i primatens embryo är mycket ”känslig”, och toleransen för de kärnkraftstransplantationer som krävs vid kloning är mycket låg.Dessutom är apor mycket värdefulla som experimentella djur.

Efter att ha tittat närmare på lärdomarna i den tidigare erfarenheten trodde Liu Zhen att det var den bästa tiden att utföra detta arbete just nu.När människor har blivit mer och mer mogna för utvecklingen av utvecklingsmekanismer och tekniker för däggdjursembryo som enstaka cell -sekvensering, har de möjlighet att svara på gamla frågor i nya metoder.

”Det viktigaste är att göra det. Om du gör det är det inte nödvändigtvis framgångsrikt och det är omöjligt att lyckas alls.”

Liu Zhen tillbringade 3 år och utövade kroppens kärntransplantationsteknologi.Han kan snabbt ta bort kärnan i äggcellerna och främja fusionen av kärnan i tillförselkroppen med de dehuminerade äggcellerna.

Liu Zhen och hans följeslagare sammanfattade också en serie operationspunkter: kloningens framgångsgrad är nära besläktad med nukleuskällan, varav nucleus -efterträdaren från fibroblaster är den högsta; och ”aktivering” på lämpligt sätt.

Men även om du är försiktig steg för steg är du fortfarande chockad.Under 2017, efter att ha brutit igenom en viktig teknisk svårighet, blev det första partiet med mer än 20 kvinnliga apor äntligen gravid.Men innan forskarnas lycka passerade har dessa mamma apor avbröts.Även om två små apor föddes genom kejsarsnitt, dog de bara i en vecka på grund av deras otillräcklighet.

Upprepad strid, upprepade nederlag;Men när han var ”så nära framgång, men fortfarande misslyckades”, insåg han fortfarande enastående depression och sorg.

Fram till slutet av 2017 föddes en frisk liten apa.När Liu Zhen såg det vid första anblicken kände han sig ”väldigt energisk.”Tolv dagar senare föll ytterligare en liten apa till marken.

Det är gjort!Det är gjort!

När Sun Qiang och Liu Zhen skrev tidningarna, insåg de plötsligt att de två små apor inte hade några namn.De beslutade att söka åsikter från Pu Muming.

PU MUMING tittade på ryggraden i den två med vetenskaplig forskning och sa: ”Annars kan du starta en efter en, kallad ’Qiangqiang’ och ’sanning?”

Sun Qiang och Liu Zhen skakade på huvudet om och om igen.

Pu Muming tänkte på det igen och sa: ”Vad sägs om ’Zhongzhong’ och ’Huahua’?”

Den här gången applåderade alla tillsammans.

Kroppscellklonade apor ”Middle and Middle” och ”Huahua”.Fotokonferens vid Innovation Center of Brain Science and Intelligence Innovation Center för Chinese Academy of Sciences

4 Hemligheten med ”World First”

Stort genombrott!Värld nummer ett!Forskningsarbetet med kroppscellkloningsapor har utvärderats mycket av akademiska kretsar.

”Detta är ett stort tekniskt genombrott som många experter tycker att det är omöjligt att uppnå … med hjälp av kemiska metoder för visdom och drift,” sade John Rasko, och kinesiska forskare har övervunnit hinder som har orsakat klonmor under många år.

Emilie Marcus, verkställande direktör för ”Cell” Press och Editor -in -Chief of ”Cell” -magasinet, kommenterade: ”Detta resultat är ett spännande och viktigt jobb. Detta är en teknisk milstolpe som forskare runt om i världen tillbringade 20 år. Djur Forskningsrevolution och hjälp av nya metoder för att utveckla och behandla mänskliga sjukdomar. ”

Honor kommer och beröm är konstant.Det ”lilla transparens” forskargruppen som har arbetat hårt på ön i många år blev plötsligt fokus för världsomspännande uppmärksamhet.Mot de svärmande medierna var Sun Qiang och Liu Zhen tvungna att berätta sina historier om och om igen.

Men Sun Qiang medgav att han inte gillade den här känslan.Jämfört med de livliga störningarna under magnesiumljuset är ”Monkey Mountain” i Xishuangbanna och ”Monkey Island” ovanför Taihu -sjön hans komfortzon.

I juli 2018 anställdes Liu Zhen, som bara var 30 år gammal och inte har någon utomlands utomlands, officiellt anställd som forskare vid Neuro Institute.Han betraktas som en modell för enastående lokala ungdomars vetenskapliga forskningstalanger.Men Liu Zhen upptäckte snabbt att han inte var van vid att ”sälja” någon ”framgångsrik upplevelse”.Gradvis accepterade han sällan sådana inbjudningar och ville bara bosätta sig i vetenskaplig forskning på laboratoriet.

Idag har mer än 1 500 modellapor överförts från Suzhou Xishan Island till Shanghai Songjiang -distriktet.Efter dessa års utveckling har Xishan Island slutfört uppdraget och inte längre öde.Dessa modellapor har ett antal viktiga experimentella uppgifter för många hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom, epilepsi, sömnlöshet, ängelsyndrom, krispigt X -syndrom, etc. och har blivit forskare i mitt land och till och med världens forskare att övervinna neurologiska obotliga obotliga X Sjukdomar.

Liksom de flesta av de experiment som är involverade i längtan, mötte dessa forskningsarbete granskningen och oroen för vetenskaplig forskningsetik hemma och utomlands från början.I detta avseende har de länge varit förberedda.Redan 2005 inrättade Shanghai Institute of Life Sciences, den kinesiska vetenskapsakademin, där den kinesiska vetenskapsakademin var belägen vid den tiden, en livsvetenskaplig etikkommitté som består av etiska experter, biologiska experter, medicinska experter och sociala människor Att strikt granska och granska relaterad forskning och granska och strikt granska och granska och studera forskning.

1999, när Pu Muming återvände till Kina för att skapa nerver, var Kina fortfarande bakåt inom området hjärnvetenskap, och dess utveckling var svår.Under de kommande tio åren har kinesiska forskare gradvis övergått från att ”följa” till ”springa”.Under 2017 meddelade födelsen av ”Zhongzhong” och ”Huahua”, som en mörk häst som plötsligt bröt ut, att mitt land har insett omvandlingen från den internationella ”körningen” till ”som leder” på området för icke -mänskligt länge – termforskning.

Men Pu Muming var mycket tydlig att detta var långt från hans mål, lade en ledande position för Kina i världens hjärnvetenskapliga samhälle.Han sa: ”För att bli ledande inom ett område måste det finnas fler” upptäcktsresande ”i det obemannade området. Särskilt unga människor är nyfödda kalvar inte rädda för tigrar, de har en stark kraft.” Rikta in de viktigaste vetenskapliga målen.

Vid ett visst års årsmöte berättade Pu Muming en akademisk berättelse.En utländsk forskare studerade vid en välkänd vetenskaplig forskningsinstitution under sina tidiga år.Hans instruktör är en mycket berömd forskare med starka resurser och plattformar, men han har inte varit fast besluten att övervinna ett klassiskt problem inom området.Även om huvudpersonen i historien var en nybörjad och var förgäves, riktade han sig fast mot den viktigaste vetenskapliga frågan i ögonen.

När han lyssnade på den här historien verkade Sun Qiang och Liu Zhen i publiken glömma alla svårigheter och trötthet, och kände bara att det framtida livet var fullt av möjligheter.

Detta par lärare och studenter håller som alltid skattelandet för icke -mänsklig långvarig forskningsplattform och kastar några nya överraskningar till världen då och då.

Under 2019 föddes världens första biologiska rytmstörningar Cell Clone Monkey Model, vilket märker att Kina officiellt har öppnat en ny era av massiv och standardiserad skapande av sjukdomsklonande apor.År 2023 föddes den första omgången av högbaserade embryonala stamcellkällor, vilket lägger grunden för etablering av ett apaembryo -baserad chimär och modellbyggnadsteknologi baserad på apa -embryo -baserad chimär.

”Är det svårt för världen att vara svårt? För detta är det lätt att vara svårt.

(Ursprungligen på ”China News” 2024-05-09 4: e upplagan av ämnet)

You May Also Like

More From Author