Vad är vetenskap?Vetenskapen är inte densamma som korrekt

Vad är vetenskap?Enligt definitionen av Baidu Encyclopedia är vetenskapen ett ordnat kunskapssystem baserat på förklaringen av testbara förklaringar och förutsäger formen av objektiva saker och organisationer.Objektet är objektivt fenomen, innehållet är formell vetenskaplig teori och formen är språk.Enligt definitionen av Wikipedia är vetenskap en disciplin som tillskrivs fenomen genom empiriska empiriska metoder (ursprungligen hänvisar till naturfenomen och hänvisar nu till fenomenet sociala fenomen).

Personligen tror jag att definitionen av Wikihil är bättre eftersom ”empirisk empirisk” nämns.Men denna definition är för allmän och kan inte vara tillfredsställande.Jag tror att det kan tolkas från processen (metodik) och vetenskapliga grundläggande egenskaper hos vetenskaplig kunskap.

Från metodens perspektiv:

Den första är att observera och observera fenomenen i den naturliga världen; Faktor för den oöverträffade filosofin är logisk resonemang och praktisk verifiering.Om graden av experimentell passform når en viss standard kan du föreslå teorin inom ett visst tillämpningsområde.Om verifieringen inte kan passa antagandena kan den bara skjutas ner till framgång.

Ur perspektivet av grundläggande egenskaper:

Den första är att vetenskapsteorin måste vara specifik.Förutsättningen, derivatprocessen, teoretiska resultat måste vara specifika, inte tolkas som tvetydiga eller när som helst, och kan stå testet för någon person.Samtidigt är det nödvändigt att cirkulera och inte strida mot fakta i enlighet med förutsättningarna (det vill säga tillämpningsområdet).

Det andra är att ha bevisat pseudo (privat tanke att detta är det viktigaste inslaget i vetenskaplig teori).Pseudo -pseudo -bara betyder att ”möjlig” är förfalskad, för att inte säga att det kommer att förfalskas.Om en doktrin är ”omöjlig” i teorin och grundläggande, är doktrinen meningslös och kan inte bli en vetenskaplig teori.Till exempel hävdar vissa att orsaken till en jordbävning är att det finns en ”osynlig” orm under marken.”Osynlig” i denna teori innebär att den inte kan verifieras, och ingen kan bevisa att denna stora orm inte finns, eftersom ”osynlig”, då är denna teori i grunden osannolikt att bli förfalskad.

Den tredje är förutsägbarhet.Från vetenskaplig teori måste input x kunna få en tydlig förutsägelse y, som måste testas och beprövas pseudo -pseudo.Varje profetia överensstämmer med resultaten av observationen, och den teoretiska tillförlitligheten läggs till, men så länge det inte finns någon konsistens med de faktiska resultaten, så länge det finns ett motutikva, räcker det att bevisa att teorin är Fel, då måste det revideras.Ständigt reviderad och verifierad tills ny vetenskaplig teori upprättades.

Den fjärde är repeterbarhet.Alla vetenskapliga experiment eller vetenskapliga profetier kan upprepade gånger verifieras.Teorin som inte kan reproduceras är inte en kvalificerad vetenskaplig teori.Det kan sägas att samma X måste vara universell, det vill säga detta tillstånd kan erhållas många gånger. .

För det femte finns det en tillämpningsområde i varje vetenskaplig teori.Teorin kan bara förklara alla kända fenomen inom ramen för tillämpbarhet och för att förutsäga eller förklara den nuvarande förutsägelsen eller förklaringen utanför omfattningen.Varje vetenskaplig teori har gränser och vetenskapliga utforskningsaktiviteter utvidgar ständigt befintliga gränser.

Sjätte, självkorrigering och skalbarhet.Den metod som beskrivs i föregående artikel, det vill säga kontinuerligt observera, antar och verifierar för att säkerställa att teorin närmar sig objektiv sanning.Därför tillåter den vetenskapliga teorin fel, eller så är den korrekt inom ramen för applikationer, men det finns fel som är tillåtna utanför räckvidden.Till exempel, när Newtons teori förutsäger Mercurys springbanor, finns det ett problem med Mercurys simningsproblem (43 hörn av de sekundära sekunderna kommer att genereras var 100 år, vilket inte kan vara förenligt med den teoretiska förutsägelsen). Teorin om allmän relativitet är bredare.Enligt den befintliga observationsnoggrannheten är förutsägelserna om relativitet helt förenliga med alla praktiska observationsvärden. hittas.

Ovanstående är den viktigaste funktionen jag tänker på den vetenskapliga teorin.Enligt den här funktionen vill jag förklara att vissa saker jag inte tror är vetenskap.Den första är att saker som inte kan observeras eller inte har visat sig existera är inte vetenskap, till exempel feng shui, spöken, supermakt osv. Du kan inte bevisa att befintliga eller bevisa att det inte finns någon existens, ingen förutsägelse och nej repetitivitet.Den andra är att teorin som domineras av subjektiva känslor inte är vetenskap.Som litteratur, konst, filosofi.Den tredje är att teknik inte är vetenskap.Vi pratar ofta om vetenskap och teknik.Vetenskap är en utforskning av de väsentliga lagarna om naturfenomen och upptäckten av befintliga ”saker”, och uppfinningen är något som inte direkt finns i naturen.För det fjärde är det inte vetenskap förutom utforskningen och sammanfattningen av lagarna i naturfenomen.De flesta humaniora, som psykologi och ekonomi, är inte vetenskap.Dessa discipliner är för hårda, och användbarheten är för svag (tillämpningsområdet är för litet), och det är svårt att göra upprepad verifiering. De faktiska fakta med vinster. kan inte betraktas som vetenskap.

You May Also Like

More From Author