Lagar och förordningar | Folkrepubliken Kinas livsmedelssäkerhet

Folkrepubliken Kina

28 februari 2009

Det sjunde mötet i den ständiga kommittén för den elfte nationella folkkongressen passerade

24 april 2015

Det 14: e mötet i den tolfte nationella folkkongressens ständiga kommitté

29 december 2018

Det sjunde mötet i den ständiga kommittén för det 13: e nationella folkkongressen ”om att ändra de fem lagarna i Folkrepubliken Kina produktkvalitetslag”

Innehållsförteckning

Kapitel 1 Allmänna principer

Kapitel två Livsmedelssäkerhetsriskövervakning och utvärdering

Kapitel III livsmedelssäkerhetsstandarder

Kapitel fyra Livsmedelsproduktion och drift

Kapitel 5 Matinspektion

Kapitel 6 Matimport och export

Kapitel VII Food Safety Accident Disposalal

Kapitel 8 övervakning och ledning

KAPITEL 9 Rättsligt ansvar

Kapitel 10 bilaga

Uppsats

Kapitel 1 Allmänna principer


Första artikel För att säkerställa livsmedelssäkerhet, säkerställa allmänhetens hälso- och livssäkerhet, formuleras denna lag.


Andra För att delta i följande aktiviteter i Folkrepubliken Kina bör denna lag uppfyllas:

(1) livsmedelsproduktion och bearbetning (nedan kallad livsmedelsproduktion), livsmedelsförsäljning och cateringtjänster (nedan kallad livsmedelshantering);

(2) produktion och drift av livsmedelstillsatser;

(3) produktion och drift av livsmedelsproduktion och drift för matförpackningsmaterial, containrar, tvättmedel, desinfektionsmedel och verktyg och utrustning för livsmedelsproduktion och drift (nedan kallad matrelaterade produkter);

(4) livsmedelsproducenter och operatörer använder livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter;

(5) lagring och transport av mat;

(6) Säkerhetshantering av livsmedel, livsmedelstillsatser, livsmedelsrelaterade produkter.

Kvaliteten och säkerhetshanteringen för primära produkter (nedan kallad ätliga jordbruksprodukter), som konsumeras av jordbruk, uppfyller bestämmelserna i ”jordbruksproduktens kvalitet och säkerhetslag i Kina”.Men om marknadsförsäljningen av ätliga jordbruksprodukter, formulering av kvalitets- och säkerhetsstandarder, tillkännagivandet av säkerhetsinformation och tillkännagivandet av säkerhetsinformationen och lagen i denna lag, ska jordbruksinvesteringarna uppfylla bestämmelserna om bestämmelserna i denna lag.


Artikel 3 Livsmedelssäkerhetsarbete implementerar förebyggande, riskhantering, kontroll av hela processen, social samstån och etablera ett vetenskapligt och strikt övervaknings- och ledningssystem.


Artikel 4 Livsmedelsproducenter och operatörer ansvarar för säkerheten för deras produktion och drift av mat.

Livsmedelsproduktion och operatörer ska delta i produktions- och driftsaktiviteter i enlighet med lagar, förordningar och livsmedelssäkerhetsstandarder för att säkerställa livsmedelssäkerhet, integritet och självdisciplin, ansvarig för samhället och allmänheten, acceptera social övervakning och ta socialt ansvar.


Den femte Statsrådet inrättar livsmedelssäkerhetskommittén och dess ansvar föreskrivs av statsrådet.

I enlighet med det ansvar som lagen och statsrådets uppgifter har angett ska statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar övervakas och hanteras på livsmedelsproduktion och driftsaktiviteter.

Statsrådets hälsoadministrativa avdelning organiserar övervakning av livsmedelssäkerhetsrisker och riskbedömning i enlighet med det ansvar som anges i denna lag och statsrådet och formulerar och tillkännager de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet med livsmedelssäkerhetsövervakning och administration av avdelningen för de avdelningen för de avdelningen Statsråd.

Andra relevanta avdelningar i statsrådet tar det ansvar som anges i denna lag och statsrådet och antar relevant livsmedelssäkerhetsarbete.


Artikel 6 Lokala människors regeringar på eller över länsnivå är ansvariga för livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning i deras administrativa områden.

Lokalbefolkningsregeringarna på eller över länsnivån har fastställt uppgifterna för livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning, administrativa avdelningar för hälso- och sjukvård och andra relevanta avdelningar på denna nivå i enlighet med reglerna i denna lag och statsrådet.Relevanta avdelningar ansvarar för livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning inom sina egna administrativa områden inom deras respektive ansvar.

Livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen i länets regering kan inrätta avsändningsorgan i städer eller specifika områden.


Sjunde Lokalbefolkningsregeringarna på eller över länsnivå genomför system för livsmedelssäkerhet och förvaltningsansvar.Den högre nivån av människors regering ansvarar för att utvärdera och utvärdera livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning av nästa nivå människors regering.Lokala människors regeringar på eller över länsnivån ansvarar för att utvärdera och utvärdera livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning av livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar och andra relevanta avdelningar.


åttonde Folkets regeringar på eller över länsnivån ska inkludera livsmedelssäkerhetsarbete i den nationella ekonomiska och sociala utvecklingsplanen på nivån, inkludera livsmedelssäkerhetsarbetsfonder i den finansiella budgeten vid regeringen, stärker byggandet av livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsfunktioner, och ge garanti för livsmedelssäkerhetsarbete.

Livsmedelssäkerhetsövervaknings- och förvaltningsavdelningarna och andra relevanta avdelningar för folks regeringar på eller över länsnivån ska stärka kommunikationen och stänga samarbetet, dela arbetet i enlighet med deras respektive ansvar, utöva sina befogenheter i enlighet med lagen och björnansvar .


Artikel 9 Livsmedelsindustrins förening bör stärka branschens självdisciplin, etablera och förbättra branschspecifikationer och belöning och straffmekanismer i enlighet med stadgan, tillhandahålla livsmedelssäkerhetsinformation, teknik och andra tjänster, vägleda och uppmana livsmedelsproduktion och operatörer att producera och driva i enlighet med Med lagen, främja konstruktion av industrin integritet och publicera kunskap om livsmedelssäkerhet.

Konsumentföreningar och andra konsumentorganisationer genomför social övervakning av brott mot bestämmelserna i denna lag och skadar konsumenternas legitima rättigheter och intressen och i enlighet med lagen.


Artikel 10 Människors regeringar på alla nivåer bör stärka publiciteten och utbildningen av livsmedelssäkerhet, popularisera kunskap om livsmedelssäkerhet, uppmuntra sociala organisationer, gräs -rötter Massa autonoma organisationer, livsmedelsproduktionsoperatörer för att genomföra lagar om livsmedelssäkerhet, förordningar och popularisering av livsmedelssäkerhetsstandarder och kunskap och förespråkar hälso ätningsmetoder för att öka medvetenheten om livsmedelssäkerhet och självskyddsförmåga.

Nyhetsmedierna ska genomföra offentlig välfärd i livsmedelssäkerhetslagar, förordningar och livsmedelssäkerhetsstandarder och kunskap och övervaka den allmänna opinionen olagligt beteende av livsmedelssäkerhet.Propaganda och rapporter om livsmedelssäkerhet bör vara sanna och rättvisa.


Artikel 11 Staten uppmuntrar och stöder grundläggande forskning och applikationsforskning relaterad till livsmedelssäkerhet och uppmuntrar och stöder livsmedelsproduktion och operatörer att anta avancerad teknik och avancerade hanteringsspecifikationer för att förbättra nivån på livsmedelssäkerhet.

Landets användning av bekämpningsmedel har implementerat ett strikt hanteringssystem, påskyndat eliminering av giftiga, höga giftiga och höga restbekämpningsmedel, främjat forskning och utveckling och tillämpning av alternativa produkter och uppmuntrade användningen av högeffektivitet, låg toxisk och låg Återstående bekämpningsmedel.


Artikel 12 Varje organisation eller individ har rätt att rapportera olagliga handlingar i livsmedelssäkerheten, förstå information om livsmedelssäkerhet från relevanta avdelningar i enlighet med lagen och lägga fram åsikter och förslag på livsmedelssäkerhetsövervakning och ledning.


Artikel 13 Enheter och individer som har gjort enastående bidrag i livsmedelssäkerhetsarbete kommer att ges beröm och belöningar i enlighet med relevanta nationella bestämmelser.


Kapitel 2 Mat säkerhetsriskövervakning och utvärdering


Artikel 14 Staten fastställer ett system för övervakning av livsmedelssäkerhet för att övervaka livsmedelsbaserade sjukdomar, livsmedelsföroreningar och skadliga faktorer i mat.

Statsrådets administrativa avdelning, tillsammans med livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningen av statsrådet, formulerade och genomförde en nationell övervakningsplan för livsmedelssäkerhet.

Efter statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och administrationsavdelning och andra relevanta avdelningar bör de omedelbart verifiera och rapportera till det statsråds hälsoadministrativa avdelning.När det gäller livsmedelssäkerhetsriskinformation som anmälts av relevanta avdelningar och information om relaterad sjukdom, såsom livsmedelsbaserade sjukdomar som rapporterats av medicinska institutioner, ska det statsråds hälsoadministrativa avdelning analysera och studera de relevanta avdelningarna för statsrådet.

De administrativa avdelningarna för folkets regering i provinsiella, autonoma regioner och kommuner direkt under centralregeringen, och livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar på samma nivå, i enlighet med den nationella övervakningsplanen för livsmedelssäkerhet, kombinerat med den specifika Situationen för deras administrativa områden, formulera och justera systemet för övervakning av livsmedelssäkerhetsrisker i sina administrativa områden och rapportera den statsrådets hälsoadministrativa avdelning som lämnades in och genomförts.


Artikel 15 De tekniska institutionerna som genomför övervakning av livsmedelssäkerhetsrisker bör utföra övervakningsarbete enligt planen för övervakning av livsmedelssäkerhet och övervakningsplan för att säkerställa att övervakningsdata är sanna och korrekta, och övervakningsdata och analysresultat skickas till övervakningsplanen och Kraven i övervakningssystemet i planen för övervakning av livsmedelssäkerhetsrisk.

Personal för övervakning av livsmedelssäkerhet har rätt att gå in i relevanta ätliga jordbruksprodukter Plantering och avel, livsmedelsproduktion och driftsplatser för att samla in prover och samla in relevant data.Insamlingen av prover bör betalas till marknadspriset.


Artikel 16 Resultaten av övervakning av livsmedelssäkerhetsrisker visar att det kan finnas potentiella livsmedelssäkerhetsrisker, och den administrativa avdelningen för människors regering på eller över länsnivå ska omedelbart informera relevant information om livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar på samma nivå, och Rapporterar den administrativa avdelningen för folkets regering och regeringar med högre nivå.Livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar ska organisera ytterligare utredningar.


Artikel 17 Staten fastställer ett livsmedelssäkerhetsriskbedömningssystem. -Relaterade produkter.

Statsrådets administrativa avdelning är ansvarig för att organisera bedömning av livsmedelssäkerhetsbedömning och fastställa utvärderingskommittéer för livsmedelssäkerhet som består av experter från medicinska, jordbruk, mat, näring, biologi och miljöexperter genomför livsmedelssäkerhetsriskbedömning.Resultaten av bedömningen av livsmedelssäkerhet tillkännagavs av statsrådets administrativa avdelning för hälsa.

För säkerhetsbedömning av bekämpningsmedel, gödselmedel, veterinärläkemedel, foder och fodertillsatser, ska experter från livsmedelssäkerhetsriskutvärderingskommittén delta.

Bedömningen av livsmedelssäkerhetsriskerna ska inte ta ut avgifter från tillverkare, och insamlingen av prover ska betala enligt marknadspriset.


Artikel 18 Om en av följande omständigheter, bör bedömningen av livsmedelssäkerhet genomföras:

(1) övervakning genom livsmedelssäkerhetsrisk eller mottagande av rapporter fann att livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter kan ha dolda säkerhetsrisker;

(2) ge vetenskaplig grund för formulering eller revidering av de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet för att utvärdera riskbedömningen;

(3) För att bestämma de viktigaste områdena och varianterna av övervakning och hantering krävs riskbedömningen;

(4) hitta nya möjliga livsmedelssäkerhetsfaktorer;

(5) du måste avgöra om en viss faktor utgör en dold fara för livsmedelssäkerhet;

(6) Statsrådets hälsoadministrativa avdelning anser att andra situationer måste utvärderas genom riskbedömning.


Artikel 19 Om statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och administration, jordbruksadministration och andra avdelningar finner att om bedömningen av livsmedelssäkerhet måste genomföras under övervaknings- och förvaltningsarbetet, ska det ge förslag till utvärdering av bedömning av livsmedelssäkerhet till hälsoadministrationen Statsrådets avdelning och tillhandahåller information som riskkällor, relevant inspektionsdata och slutsatser.Om den tillhör den situation som anges i artikel 18 i denna lag, ska det statsråds hälsoadministrativa avdelning göra en snabb bedömning av livsmedelssäkerhetsrisken och informera de relevanta avdelningarna för statsrådet.


20 Hälsoadministrationen och jordbruksadministrativa avdelningar för folkets regeringar på eller över provinsiell nivå ska omedelbart meddela övervakningsinformationen om livsmedel och ätliga jordbruksproduktsäkerhetsriskövervakning Information i rätt tid.

Health Administration and Agricultural Administrative Department of the State Council ska omedelbart meddela information såsom resultaten av mat, ätbar jordbruksproduktsäkerhetsriskbedömningsresultat.


Artikel 21 Resultaten av bedömningen av livsmedelssäkerhet är den vetenskapliga grunden för att formulera, revidera livsmedelssäkerhetsstandarder och genomföra livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning.

Efter utvärdering av livsmedelssäkerhetsrisk, om livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter inte är säkra, ska statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar omedelbart meddela allmänheten i enlighet med deras respektive ansvar, informera konsumenterna att sluta äta eller Använd och vidta motsvarande åtgärder. Rådet ska, tillsammans med livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen i statsrådet för att formulera och revidera dem omedelbart.


Artikel 22 Statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning ska, tillsammans med relevanta avdelningar i statsrådet, omfattande analysera livsmedelssäkerhetsstatus enligt resultaten av livsmedelssäkerhetsriskbedömning och livsmedelssäkerhetsövervakning och ledningsinformation.För livsmedel med omfattande analys som har en hög grad av säkerhetsrisker, ska livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning i statsrådet omedelbart föreslå en livsmedelssäkerhetsrisk varning och meddela den till samhället.


Artikel 23 Livsmedelssäkerhetsövervaknings- och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivå och andra relevanta avdelningar, expertkommittén för livsmedelssäkerhetsriskbedömning och dess tekniska institutioner ska organisera livsmedelstillverkare, livsmedelsinspektionsbyråer och certifieringsinstitut i enlighet med livsmedelssäkerhetsrisk Med principerna för vetenskap, objektiva, snabba och avslöjande, livsmedelsindustrins förening, konsumentförening och nyhetsmedier, kommunicerar med information om livsmedelssäkerhetsbedömning och information om livsmedelssäkerhet och ledning.


Kapitel III livsmedelssäkerhetsstandarder


Artikel 24 Formuleringen av livsmedelssäkerhetsstandarder bör vara vetenskapliga, rimliga, säkra och pålitliga för att säkerställa hälsan i allmänhetens hälsa.


Artikel 25 Livsmedelssäkerhetsstandarder är standarden för verkställighet.Förutom livsmedelssäkerhetsstandarder ska andra mandatoriska livsmedel inte formuleras.


Artikel 26 Livsmedelssäkerhetsstandarder bör inkludera följande innehåll:

(1) Mat, livsmedelstillsatser, livsmedelsrelaterade produkter, patogena mikroorganismer, bekämpningsmedel, veterinärläkemedelsrester, biologiska toxiner, tungmetaller och andra föroreningar och andra begränsade regler som skadar människors hälsosubstanser;

(2) variation, omfattning och dosering av livsmedelstillsatser;

(3) kraven för näringsinnehållet i huvud- och hjälpmatarna för spädbarn och små barn och andra specifika grupper;

(4) kraven för etiketter, tecken och manualer relaterade till livsmedelssäkerhetskrav som hygien, näring;

(5) sanitetskrav för livsmedelsproduktion och driftsprocess;

(6) kvalitetskrav relaterade till livsmedelssäkerhet;

(7) matinspektionsmetoder och förordningar relaterade till livsmedelssäkerhet;

(8) annat innehåll som måste formuleras som livsmedelssäkerhetsstandarder.


Artikel 27 Den nationella standarden för livsmedelssäkerhet ska formuleras och tillkännages av statsrådets hälsoadministrativa avdelning och statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning.

De begränsade bestämmelserna för bekämpningsmedelsrester och veterinärläkemedelsrester i livsmedel och dess inspektionsmetoder och förfaranden formuleras av det statsråds hälsovårdsavdelning och statsrådets jordbruksadministrativa avdelning.

Inspektionsreglerna för slaktande boskap och fjäderfä formuleras av statsrådets jordbruksadministration och statsrådets hälsoadministrativa avdelning.


Artikel 28 För att formulera nationella standarder för livsmedelssäkerhet ska det baseras på resultaten av bedömningen av livsmedelssäkerhet och helt överväga resultaten av den ätliga jordbruksproduktens säkerhetsriskresultat.

Nationella standarder för livsmedelssäkerhet ska granskas och godkännas av National Standard Evaluation Committee of Food Safety Administrative Department som organiseras av statsrådet.National Standard Review Committee of Food Safety, Experts in Medicine, Agriculture, Food, Nutrition, Biology, Miljö och andra aspekter, samt sexuell översyn.


Artikel 29 För lokala specialmat, om det inte finns någon nationell standard för livsmedelssäkerhet, kan den hälsomässiga avdelningen för folkets regering i provinsen, autonoma regionen och kommuner formulera och tillkännage lokala livsmedelssäkerhet Lokala standarder för att rapportera till hälsoadministrationens avdelning för The the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the of the Common, Statsråd för rekord.Efter att de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet har formulerats kommer de lokala standarderna att avskaffas.


Artikel 30 Staten uppmuntrar livsmedelsproduktionsföretag att formulera företagens standarder strikt än nationella standarder för livsmedelssäkerhet eller lokala standarder. Regering.


Artikel 31 Folkets regerings hälsoadministrativa avdelningar på eller över provinsnivån ska tillkännage nationella standarder, lokala standarder och företagsstandarder för formulering och arkivering av formulering och arkivering av formuleringen och arkivering för gratis inspektion och nedladdning.

För genomförandet av livsmedelssäkerhetsstandarder ska den administrativa avdelningen för folkets regering på eller över länsnivå ge vägledning och svar i tid med relevanta avdelningar.


Artikel 32 Folkets regerings hälsoadministrativa avdelningar på eller över provinsnivån ska, tillsammans med livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning, jordbruksadministration och andra avdelningar på samma nivå, följa upp och utvärdera genomförandet av nationella standarder och lokala standarder för livsmedelssäkerhet, och i rätt tid revidera livsmedelssäkerhetsstandarder baserade på utvärderingsresultaten.

Livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning, jordbruksadministration och andra avdelningar på provinsnivå ska samla in och sammanfatta de problem som finns i genomförandet av livsmedelssäkerhetsstandarder och informera den administrativa avdelningen för hälso- och sjukvård på samma nivå i rätt tid.

Om livsmedelssäkerhetsstandarder har problem i genomförandet av livsmedelssäkerhetsstandarder och livsmedelsindustrins föreningar, bör de omedelbart rapportera till den administrativa avdelningen.


Kapitel 4 Matproduktion och hantering


Första kvarten Allmänna bestämmelser


Artikel 33 Livsmedelsproduktion och drift bör uppfylla livsmedelssäkerhetsstandarder och uppfylla följande krav:

(1) Mat- och råmaterialbehandling och livsmedelsbearbetning, matbearbetning, förpackning, förvaring och andra platser som är kompatibla med matvarianter och mängder produktion och drift för att upprätthålla den plats där miljön är snygg och hålla det föreskrivna avståndet från giftiga, skadliga arenor och andra föroreningskällor;

(2) Det finns produktions- och driftsutrustning eller anläggningar som är kompatibla med matvarianter och mängder som är kompatibla med produktion och drift. Bevis, tvätt, tvätt, tvätt, tvätt och tvätt och utrustning eller anläggningar som hanterar avloppsvatten, lagra skräp och avfall;

(3) livsmedels- och teknisk personal, personal för livsmedelssäkerhet och regler och förordningar för personal för livsmedelssäkerhet, personal för livsmedelssäkerhet och livsmedelssäkerhetspersonal;

(4) ha en rimlig utrustningslayout och processprocess för att förhindra mat av mat, korskontaminering av mat, råvaror och färdiga produkter och förhindra matkontakt med gift och orena föremål;

(5) Behållaren med bordsartiklar, dricksredskap och placering av direkt importerade livsmedel ska tvättas och desinficeras före användning.

(6) Behållare, verktyg och utrustning för lagring, transport och lastning och lossning av mat bör vara säker och ofarlig, hålla ren, förhindra livsmedelsföroreningar och uppfylla speciella krav som temperatur och fuktighet som krävs för livsmedelssäkerhet. tillsammans;

(7) livsmedel direkt vid ingången bör använda icke -toxiska och rena förpackningsmaterial, bordsartiklar, drycker och containrar;

(8) Livsmedelsproduktion och operatörer bör upprätthålla personlig hygien.

(9) Användningen av vatten bör uppfylla hälsorestarna för dricksvatten som anges i staten;

(10) Detergentet och desinfektionsmedlet bör vara säkert och ofarligt för människokroppen;

(11) Andra krav som anges i lagar och förordningar.

Om produktionsoperatörer som inte är livsmedel som bedriver matlagring, transport och lastning och lossning, ska de följa bestämmelserna i sjätte stycket i föregående stycke.


Artikel 34 Förbjuda produktion och drift av följande livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter:

(1) livsmedel som produceras med icke -livsmedel råvaror eller andra kemikalier än livsmedelstillsatser och andra livsmedel som kan äventyra människors hälsovårdsmaterial eller livsmedel som produceras med återvunnet livsmedel som råvaror;

(2) Patotiska mikroorganismer, bekämpningsmedelsrester, veterinärläkemedelsrester, biologiska toxiner, tungmetaller och andra föroreningar, samt annat materiellt innehåll som skadar människors hälsa än livsmedelssäkerhetsstandarder, livsmedels tillsatser, livsmedelsrelaterade produkter;

(3) Livsmedel och livsmedelstillsatser som produceras av råvaror och livsmedelstillsatser som överstiger hållbarheten;

(4) livsmedel som använder livsmedelstillsatser i över- och överbegränsningar;

(5) De näringsmässiga ingredienserna uppfyller inte livsmedelssäkerhetsstandarderna för spädbarn och små barn och andra specifika personer.

(6) Försämring av korruption, fet surhet, mögliga insekter, smutsiga och orena, blandade med främmande föremål, förfalskade eller blandade eller sensoriska egenskaper hos mat och livsmedelstillsatser;

(7) fjäderfä, djur, djur, vattenlevande djur och produkter med sjukdom, förgiftning eller okända orsaker;

(8) underlåtenhet att utföra karantän eller okvalificerat kött i enlighet med föreskrifter, eller otänkbara eller okvalificerade köttprodukter;

(9) Livsmedel och livsmedelstillsatser förorenade av förpackningsmaterial, containrar, transportverktyg etc.

(10) Markera livsmedels- och livsmedelstillsatser som är markerade med falska produktionsdatum, kvalitetsperioder eller överskrider hållbarheten;

(11) förpackade mat- och livsmedelstillsatser utan etiketter;

(12) livsmedel som är förbjudna och drivna av staten för förebyggande och andra särskilda behov av förebyggande;

(13) Andra livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter som inte uppfyller lagar, förordningar eller livsmedelssäkerhetsstandarder.


Artikel 35 Staten implementerar ett tillståndssystem för livsmedelsproduktion och drift.Att komma in i livsmedelsproduktion, livsmedelsförsäljning och cateringtjänster ska få tillstånd i enlighet med lagen.Det är emellertid inte nödvändigt att få tillstånd att sälja ätliga jordbruksprodukter.

Livsmedelssäkerhetsövervaknings- och förvaltningsavdelningen för lokalbefolkningsregeringarna på eller över länsnivå ska granska de relevanta kraven i artikel 33, punkt 1, punkt i punkterna, punkt 1 till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde till fjärde -fjärde till fjärde till fjärde till fjärde -fjärde till fjärde -fjärde till fjärde -fjärde till fjärde -fjärde till fjärde till fjärde plats. De föreskrivna villkoren, tillstånd;


Artikel 36 Livsmedelsproduktion och bearbetning av små workshops och livsmedelsförsäljare bedriver livsmedelsproduktion och driftsaktiviteter, som bör uppfylla livsmedelssäkerhetskraven som är förenliga med deras produktions- och driftsskala och tillstånd som anges i denna lag för att säkerställa att livsmedelshygien, icke -toxiskt , ofarlig livsmedelssäkerhet, livsmedelssäkerhet de produceras och drivs övervaknings- och förvaltningsavdelningen ska stärka övervakning och förvaltning.

Lokalbefolkningsregeringarna på eller över länsnivån ska omfattande styra livsmedelsproduktionen och bearbeta små workshops, livsmedelsförsäljare etc., stärka tjänster och enhetlig planering, förbättra deras produktions- och driftsmiljö, uppmuntra och stödja deras förbättring av produktions- och driftsförhållandena , gå in på den centraliserade handelsmarknaden, butikerna och annan fast fast fast drift av platsen, eller i det utsedda tillfälliga driftsområdet och tidsperioden.

Specifika hanteringsmetoder för livsmedelsproduktion och bearbetning av små workshops och livsmedelsförsäljare formuleras av provinser, autonoma regioner och kommuner.


Artikel 37 Användningen av nya livsmedelsåterkörning för att producera livsmedel, eller nya varianter av livsmedelstillsatser och nya sorter av livsmedelsrelaterade produkter, ska lämna in säkerhetsutvärderingsmaterial för relaterade produkter till det statsrådets hälsoadministrativa avdelning.Statsrådets hälsoadministrativa avdelning ska organisera granskningen inom 60 dagar från dagen för mottagandet av ansökan; i skrift.


Artikel 38 Läkemedel får inte läggas till livsmedel för produktion och drift, men du kan lägga till ett ämne som är både en mat och ett kinesiskt läkemedel enligt traditionen.Enligt traditionen är det både materialkatalogen för mat och materialet i kinesiska medicinska material.


Artikel 39 Staten implementerar ett licenssystem för livsmedelstillsatsproduktion.Genom att komma in i livsmedelstillskottsproduktion bör det finnas platser, produktionsutrustning eller anläggningar, professionella och tekniska personal- och hanteringssystem som är förenliga med de olika livsmedelstillsatserna som produceras och få livsmedelstillsatsproduktion i enlighet med förfarandena som anges i artikel 35 i denna lag .

Produktionen av livsmedelstillsatser ska följa nationella standarder för lagar, förordningar och livsmedelssäkerhet.


Artikel 40 Livsmedelstillsatser bör vara tekniskt nödvändiga och riskbedömning bevisad säkerhet och tillförlitlighet innan de kan inkluderas i utbudet av tillåten användning;

Livsmedelsproducenter och operatörer bör använda livsmedelstillsatser i enlighet med nationella standarder för livsmedelssäkerhet.


Artikel 41 Produktionen av livsmedelsrelaterade produkter ska uppfylla nationella standarder för lagar, förordningar och livsmedelssäkerhet.För livsmedelsrelaterade produkter med höga risker som förpackningsmaterial som direkt kontaktar livsmedel implementeras produktionstillstånd i enlighet med bestämmelserna i National Industrial Product Production License Management.Livsmedelssäkerhetsövervaknings- och förvaltningsavdelningen ska stärka övervakningen och hanteringen av livsmedelsrelaterade produktproduktionsaktiviteter.


Artikel 42 Landet upprättar ett system för livsmedelssäkerhet.

Livsmedelsproduktion och operatörer ska inrätta ett spårbarhetssystem för livsmedelssäkerhet i enlighet med kraven i denna lag för att säkerställa att matspårbarhet kan spåras.Staten uppmuntrar livsmedelsproduktion och operatörer att anta informationsbaserad insamling, behålla produktions- och driftsinformation och etablera ett spårbarhetssystem för livsmedelssäkerhet.

Statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och administration av avdelningen, tillsammans med relevanta avdelningar som statsrådets jordbruksadministration, fastställer mekanismen för livsmedelssäkerhet och samarbetsmekanism.


Artikel 43 Lokala människors regeringar på alla nivåer bör vidta åtgärder för att uppmuntra mat stora produktions- och kedjeoperationer och distribution.

Staten uppmuntrar livsmedelsproduktion och driftsföretag att delta i försäkring för livsmedelssäkerhetsansvar.


Andra kvarten Produktions- och driftsprocesskontroll


Artikel 44 Livsmedelsproduktion och driftsföretag bör etablera ett sundt för hantering av livsmedelssäkerhet, bedriva utbildning av livsmedelssäkerhet för anställda, stärka livsmedelsinspektionsarbetet och delta i produktions- och driftsaktiviteter i enlighet med lagen.

Huvudpersonen som ansvarar för livsmedelsproduktion och driftsföretag ska genomföra företagets livsmedelssäkerhetssystem för företaget och vara fullt ansvarig för företagets livsmedelssäkerhetsarbete.

Livsmedelsproduktion och driftsföretag bör utrustas med personal för livsmedelssäkerhet för att stärka deras utbildning och bedömning.De som inte har livsmedelssäkerhetshanteringskapacitet efter bedömningen ska inte gå på jobbet.Livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen ska slumpmässigt övervaka den slumpmässiga inspektionen och bedömningen av livsmedelssäkerhetshanteringspersonalen för företaget och tillkännage bedömningen.Övervakning och slumpmässiga inspektioner får inte ta ut avgifter.


Artikel 45 Livsmedelsproducenter och operatörer ska etablera och implementera anställda för hälsohanteringssystem.Personer med de föreskrivna i det statsrådets hälsoadministrativa avdelning får inte delta i arbetet med direktkontakt med direkt importmat.

Livsmedelsproduktion och operatörer som bedriver direkt livsmedelsarbete bör genomföra hälsokontroller varje år för att få hälsointyg innan de kan arbeta.


Artikel 46 Livsmedelstillverkare bör formulera och implementera kontrollkraven för följande frågor för att säkerställa att maten som produceras uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarder:

(1) kontroll av råvaruupphandling, råvaror acceptans och investeringar;

(2) produktionsprocess, utrustning, lagring, förpackning och annan nyckelkontroll;

(3) inspektion och kontroll av råmaterialinspektion, semi -finansierad produktinspektion och inspektion av färdiga produkter;

(4) Transport- och leveranskontroll.


Artikel 47 Livsmedelstillverkare bör etablera ett självinspektionssystem för livsmedelssäkerhet och regelbundet kontrollera och utvärdera livsmedelssäkerhetsstatus.Om produktions- och driftsförhållandena förändras och inte längre uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet, ska livsmedelsproduktion och operatörer omedelbart vidta korrigeringsåtgärder; Säkerheten för länets nivåer regering är belägen.


Artikel 48 Staten uppmuntrar livsmedelsproduktion och driftsföretag att uppfylla kraven i goda produktionsspecifikationer, implementera systemet för farlig analys och viktiga kontrollpunkter och förbättra nivån på livsmedelssäkerhetshantering.

För livsmedelsproduktion och driftsföretag som har godkänt goda produktionsspecifikationer, analys av faror och viktiga kontrollpunkter, ska certifieringsinstitutionerna genomföra spårningsundersökningar i enlighet med lagen; I enlighet med lagen, och i rätt tid för folkets regeringar på eller över länsnivån för folkets regeringar på eller över länsnivå meddelade och tillkännagav säkerhetsavdelningen för samhället.Certifieringsbyrån ska inte ta ut en uppföljningsutredning.


Artikel 49 Ätbara jordbruksproduktproducenter ska använda jordbruksinmatningsprodukter som bekämpningsmedel, gödselmedel, veterinärläkemedel, foder- och fodertillsatser i enlighet med livsmedelssäkerhetsstandarder och relevanta nationella bestämmelser.Det är förbjudet att använda mycket giftiga, mycket giftiga bekämpningsmedel för grödor som föreskrivs av länder som grönsaker, frukt, te och kinesiska växtbaserade läkemedel.

Ekonomisk organisation för ekonomisk organisation för jordbrukares professionella samarbete av jordbruksprodukter ska upprätta ett rekordsystem för användning av jordbruksinmatningsprodukter.

Jordbruksadministrativa avdelningar för folkets regering på eller över länsnivån ska stärka övervakning och förvaltning och vägledning av användningen av jordbruksinmatningsprodukter och etablera och förbättra systemet för säker användning av jordbruksinmatningsprodukter.


Artikel 50 Livsmedelsproducenter för att köpa livsmedelssåverkan, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter ska kontrollera licenser för leverantörer och certifieringar av produktkvalifikationer; Säkerhetsstandard Mat råvaror, livsmedelstillsatser, livsmedelsrelaterade produkter.

Livsmedelstillverkare bör upprätta ett kontroll av rekordsystem för livsmedelsåterkörning, livsmedelstillsatser, livsmedelsrelaterad produktköpskontroll och sanningsenligt registrera livsmedelsåterkörning, livsmedelstillsatser, livsmedelsrelaterade produkter, specifikationer, kvantitet, produktionsdatum eller produktionssatser, hylla Liv, inköpsdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leveransdatum, leverans namn, adress, kontaktinformation etc., och spara relevanta kuponger.Poster och kuponger får inte vara mindre än sex månader efter det att produkthållbarheten löper ut;


Artikel 51 Livsmedelsproduktionsföretag bör etablera en livsmedelsfabriksinspektion och inspelningssystem, kolla in inspektionscertifikatet och säkerhetsstatusen för fabriksmaten och sanningsenligt registrera namn, specifikationer, kvantitet, produktionsdatum eller produktion av batch, hållbarhet, inspektionscertifikatnummer, Försäljningsdatum, köp av varor, inköpsdatum och köp av mat.Poster och kuponger ska följa bestämmelserna i artikel 50, punkt 2 i denna lag.


Artikel 52 Producenter med livsmedel, livsmedelsadditiv och livsmedelsrelaterade produkter ska testa mat, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter som produceras i enlighet med livsmedelssäkerhetsstandarder.


Artikel 53 Livsmedelsoperatörer för att köpa livsmedel ska kontrollera licenser för leverantörer och kvalificerade certifikat för livsmedelsex -factory inspektion eller andra kvalificerade certifikat (nedan kallas kvalificerade certifieringsdokument).

Livsmedelsföretag bör etablera ett system för inspektion av matköp och sanningsenligt registrera namn, specifikationer, kvantitet, produktionsdatum eller produktionssatsnummer, hållbarhet, inköpsdatum och leverantörsnamn, adress, kontaktinformation etc. och spara relevant relevant kuponger.Poster och kuponger ska följa bestämmelserna i artikel 50, punkt 2 i denna lag.

Livsmedelsföretag med enhetliga distributionsmetoder kan enhetligt kontrollera licens- och matkvalifikationsdokumentdokumenten för leverantörens huvudkontor och genomföra inspektionsposter för matköp.

Driftsföretag som bedriver livsmedelsväsentverksamhet bör etablera ett livsmedelsförsäljningssystem och sanningsenligt registrera namn, specifikationer, mängder, produktionsdatum eller produktionssatsnummer, hållbarhet, försäljningsdatum, adress, kontaktinformation och annat innehåll i grossistmaten och spara namn, adress, kontaktinformation etc. Relaterade kuponger.Poster och kuponger ska följa bestämmelserna i artikel 50, punkt 2 i denna lag.


Artikel 54 Livsmedelsoperatörer bör lagra mat i enlighet med kraven för att säkerställa livsmedelssäkerhet, kontrollera lagern regelbundet och rensa upp livsmedel som har metamorfiska eller överskrider hållbarheten i tid.

Livsmedelsoperatörer lagrar bulkmat, som bör ange namnet på livsmedels-, produktionsdatum eller produktionsbatchnummer, hållbarhet, producentnamn och kontaktinformation på lagringsplatsen.


Artikel 55 Cateringtjänstleverantörer ska formulera och implementera krav på råmaterialkontroll och inte köpa råvaror som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarder.Främja den offentliga behandlingsprocessen för leverantörer av cateringtjänster, publicera råvaror och dess källinformation.

Under behandlingsprocessen bör cateringtjänstleverantören kontrollera maten och råvarorna som ska behandlas under bearbetningsprocessen om det konstateras att den situation som anges i artikel 34 i lagen, ska den inte behandlas eller användas.


Artikel 56 Cateringtjänstleverantörer bör regelbundet underhålla matbearbetning, lagring, display och andra anläggningar och utrustning;

Cateringtjänstleverantörer ska rengöra och desinficera bordsartiklar och drycker i enlighet med kraven och ska inte använda oavbruten desinfektion av bordsartiklar och drycker; Stipulerad i denna lagkoncentrerade desinfektionstjänstenhet.


Artikel 57 Cafeterior av koncentrerade matenheter som skolor, barnomsorgsinstitutioner, pensionsinstitutioner och byggplatser ska strikt följa lagar, förordningar och livsmedelssäkerhetsstandarder; och de ska beställas genom kraven på livsmedelsproduktion och drift.Livsmedelsförsörjningsenheten ska strikt följa lagar, förordningar och livsmedelssäkerhetsstandarder för att säkerställa livsmedelssäkerhet vid måltider.

De kompetenta myndigheterna för skolor, barnomsorgsinstitutioner, pensionsinstitutioner, byggplatser och andra koncentrerade matenheter ska stärka livsmedelssäkerhetsutbildning och daglig förvaltning av centraliserade matenheter, minska livsmedelssäkerhetsriskerna och i rätt tid eliminera dolda livsmedelssäkerhetsrisker.


Artikel 58 De centraliserade desinfektionstjänsterna för bordsartiklar och dricksredskap ska ha motsvarande driftsplats, rengöring och desinfektionsutrustning eller anläggningar. normer.

De centraliserade desinfektionstjänstenheterna för bordsartiklar och dricksredskap ska genomföra batchinspektioner på desinfektion av bordsartiklar och drycker, och fabriken kan utfärdas efter att ha passerat inspektionen.Desinficerade bordsartiklar och drycker bör markeras med namn, adress, kontaktinformation, desinfektionsdatum och användningsperiod vid oberoende förpackning.


Artikel 59 Mat tillsatsproducenter ska etablera en livsmedelsadditiv för att exportera fabriksinspektionsregistreringssystemet, kontrollera inspektionscertifikat och säkerhetsstatus för fabriksprodukter och sanningsenligt registrera namn, specifikationer, kvantitet, produktionsdatum eller produktionsbatchnummer, hållbarhet, inspektionscertifikatnummer , Försäljningsdatum för livsmedelsadditiven och relaterat innehåll, adress, kontaktinformation och annat relaterat innehåll och spara relevanta kuponger.Poster och kuponger ska följa bestämmelserna i artikel 50, punkt 2 i denna lag.


Artikel 60 食品添加剂经营者采购食品添加剂,应当依法查验供货者的许可证和产品合格证明文件,如实记录食品添加剂的名称、规格、数量、生产日期或者生产批号、保质期、进货日期以及供货者名称、 Adress, kontaktinformation och annat innehåll och spara relevanta kuponger.Poster och kuponger ska följa bestämmelserna i artikel 50, punkt 2 i denna lag.


Artikel 61 Arrangörerna av den koncentrerade handelsmarknaden, räknarna och utställningsarrangören ska granska licensen för de livsmedelsoperatörer som antas i enlighet med lagen, klargöra deras ansvar för livsmedelssäkerhetshantering, regelbundet kontrollera deras driftsmiljö och villkor och upptäcka att den bryter mot det Denna överträdelse av detta detta om lagen föreskriver beteende, ska den stoppa och omedelbart rapportera och omedelbart rapportera livsmedelssäkerhetsövervakningen och ledningsavdelningen i länet -nivå människors regering.


Artikel 62 Den tredje -Party -plattformsleverantören av online -livsmedelstransaktioner ska registrera den verkliga namnet för livsmedelsföretag för att klargöra sitt ansvar för livsmedelssäkerhet;

Om leverantören av den tredje -party -plattformen för online livsmedelshandel upptäckte att livsmedelsoperatören i nätverket bryter mot de handlingar som anges i denna lag, ska den stoppa och omedelbart rapportera livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen för länets regerings myndigheter Hos lokalbefolkningen; Om en allvarlig kränkningar hittas, bör vi sluta tillhandahålla online -transaktioner omedelbart plattformstjänst.


Artikel 63 Staten upprättar ett system för återkallelse av mat.Livsmedelsproducenter fann att den producerade maten inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarderna eller har bevis för att bevisa att den kan äventyra människors hälsa, och de bör stoppa produktionen omedelbart, komma ihåg maten som har listats till försäljning, meddela relevanta produktionsoperatörer och konsumenter, och spela in återkallelse och anmälningssituation.

Livsmedelsoperatörer finner att maten den driver har en föreskriven situation i föregående stycke, ska omedelbart stoppa operationen, meddela relevanta produktionsoperatörer och konsumenter och registrera stoppoperationen och meddelandet.Livsmedelsproducenter anser att de bör återkallas och att de bör återkallas omedelbart.Om livsmedelsoperatörerna har den angivna situationen i föregående stycke på grund av livsmedelsoperatörer, bör livsmedelsoperatörer återkallas.

Livsmedelstillverkare bör vidta åtgärder som ofarlig behandling och förstörelse av den återkallade maten för att förhindra att de flyter ut på marknaden igen.Livsmedelsproducenter kan emellertid fortsätta att säljas på grund av den återkallade maten, tecken eller instruktioner som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarderna, och livsmedelsproducenter kan fortsätta att säljas när de vidtar åtgärder och säkerställer livsmedelssäkerhet; till konsumenter när de säljer.

Livsmedelsproducenter och operatörer ska rapportera återkallande av livsmedel och behandling till livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen i länet -nivå människors regering vid lokalbefolkningen; rapporteras i förväg.Avdelningen för livsmedelssäkerhetsövervakning anser att vid behov kan på -site övervakning implementeras.

Om livsmedelsproduktionsoperatören inte återkallar eller stoppar operationen i enlighet med bestämmelserna i denna artikel, kan livsmedelssäkerhetsövervakning och ledningsavdelning för Folkets regering på eller över länsnivå beordra den att återkalla eller stoppa operationen.


Artikel 64 Den ätliga jordbruksproduktens grossistmarknad bör vara utrustad med inspektionsutrustning och inspektörer eller anförtrot matinspektionsbyråer som uppfyller denna lag för att ta prov på provtagning av ätliga jordbruksprodukter som säljs på grossistmarknaden; Rapportera till livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning.


Artikel 65 Säljare av ätliga jordbruksprodukter bör upprätta ett check -up -postsystem för köp av ätliga jordbruksprodukter, och sanningsenligt registrerar namn, kvantitet, inköpsdatum och leverantörsnamn, adress, kontaktinformation och annat innehåll i de ätliga jordbruksprodukterna och Spara relevanta kuponger.Poster och kuponger får inte vara mindre än sex månader.


Artikel 66 Ätbara jordbruksprodukter som kommer in på marknaden för livsmedelsrelaterade produkter som färska keeping -agenter, konserveringsmedel och andra livsmedel och förpackningsmaterial under förpackningar, färskt keeping, lagring och transport, som ska uppfylla nationella standarder för livsmedelssäkerhet.


Tredje kvartalet Taggar, manualer och annonser


Artikel 67 Det bör finnas etiketter på förpackningen av förpackad mat.Etiketten bör anges av följande frågor:

(1) namn, specifikationer, nettoinnehåll, produktionsdatum;

(2) ingredienser eller ingredienser;

(3) Namn, adress och kontaktinformation från producenten;

(4) hållbarheten;

(5) produktstandardkod;

(6) lagringsvillkor;

(7) det vanliga namnet på livsmedelstillsatser som används i nationella standarder;

(8) produktionslicensnummer;

(9) Andra frågor som anges i lagar, förordningar eller livsmedelssäkerhetsstandarder.

Etiketterna för spädbarn och små barn och andra specifika grupper bör också indikera de viktigaste näringsingredienserna och deras innehåll.

Om de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet har andra regler för märkning, föreskrivs det.


Artikel 68 Livsmedelsoperatörer säljer bulkmat och bör ange namnet på mat, produktionsdatum eller produktionsnummer, hållbarhet, produktionsoperatörens namn, adress och kontaktinformation på behållaren med bulkmat, produktionsdatum eller produktionsnummer, hållbarhet.


Artikel 69 Produktion och operationell genetiskt modifierad livsmedel ska markeras betydligt i enlighet med föreskrifter.


Sjuttioett Matadditiv bör ha etiketter, manualer och förpackningar.Etiketterna och instruktionerna bör anges att de frågor som anges i artikel 67, punkt 1, punkt 1, punkt 1 i denna lag och omfattning, dosering och användningsmetoder för livsmedelstillsatser, och i etiketten och ladda upp orden ” livsmedelstillsatser”.


Sjuttioett Etiketterna och manualerna för livsmedels- och livsmedelstillsatser får inte innehålla falskt innehåll och får inte involvera sjukdomsförebyggande och behandlingsfunktioner.Produktionsoperatörer ansvarar för etiketten och manualen som den tillhandahöll.

Etiketterna och manualerna av mat- och livsmedelsadditiv bör vara tydliga och uppenbara.

Mat- och livsmedelstillsatser matchar inte innehållet i deras etiketter och manualer, ska inte listas och säljas.


Artikel 72 Livsmedelsoperatörer bör sälja livsmedel i enlighet med varningstecknen, varningsbeskrivningar eller försiktighetsåtgärder som markeras av livsmedelsetiketten.


Sjuttio tre Innehållet i livsmedelsannonser ska vara sant och lagligt och får inte innehålla falskt innehåll och får inte involvera sjukdomsförebyggande och behandlingsfunktioner.Livsmedelstillverkare ansvarar för äktheten och legitimiteten för matreklaminnehåll.

Livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen för Folkets regeringar på eller över länsnivå och andra relevanta avdelningar, liksom livsmedelsinspektionsbyråerna, och livsmedelsindustrins föreningar får inte rekommendera mat till konsumenter i reklam eller andra former.Konsumentorganisationer får inte debitera konsumenterna för att rekommendera livsmedel till konsumenterna genom att samla in avgifter eller andra förmåner.


Avsnitt 4 Special mat


Artikel 74 Staten implementerar strikt övervakning och hantering av speciella livsmedel som hälsokost, specialmaterial för medicinsk användning och livsmedelsmat.


Artikel 75 Hälsokosten påstår sig ha en vetenskaplig grund för hälsofunktion och får inte ha akut, subakut eller kronisk skada på människokroppen.

Hälsokatalogen och katalogen för hälsovårdsfunktioner som tillåter hälsokommiter formuleras, justeras och tillkännages av statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning i samband med hälsomordningsavdelningen i statsrådet och National Chinese Medicine Management Department.

Hälsokostnadskatalogen ska inkludera namnet på råmaterialet, mängden och motsvarande effekter av råmaterialet; annan livsmedelsproduktion.


Artikel 76 Hälsokost som använder råvaror utanför råmaterialet för hälsokost och den första importerade hälsokosten ska registreras av statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och administration.Men om den första importerade hälsokosten tillhör näringsämnen som vitaminer, mineraler etc., ska det rapporteras till livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen för statsrådet för posten.Andra hälsokulor ska rapporteras till livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar för folkets regeringar i provinsen, autonoma regionen och kommunen direkt under centralregeringen.

Importerade hälsokost bör vara produkter som de kompetenta avdelningarna för exportörer (regioner) får listas och säljas.


Artikel 77 Den hälsokost som bör registreras i enlighet med lagen bör överlämnas till FoU -rapporterna, produktrecept, produktionsteknologi, säkerhets- och hälsofunktionsutvärderingar, etiketter, manualer och andra material och prover av hälsokost och tillhandahålla relevant certifiering dokument.Efter att statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och administration har organiserat en teknisk granskning, är det tillåtet att registrera sig om det uppfyller kraven på säkerhet och funktionella påståenden; .Om hälsokosten som använder råvarorna utanför råmaterialkatalogen för hälsokostfoder får registrera ett registrerat beslut, ska råvaran införlivas i hälsokostkatalogen i tid.

De hälsokommor som ska lämnas in i enlighet med lagen ska överlämnas till produktformeln, produktionsprocessen, etiketter, manualer och material som indikerar produktsäkerhets- och hälsofunktioner vid arkivering.


Artikel 70 Etiketten och instruktionerna för hälsokost får inte involvera funktionen för förebyggande av sjukdomar och behandling ska vara sant, i överensstämmelse med innehållet i registrering eller arkivering, föreskriver att den lämpliga gruppen, den olämpliga befolkningen, effekten av effektiviteten eller de ikoniska ingredienserna och dess innehåll, etc., och förklara ”Denna produkt kan inte ersätta läkemedlet.”Funktionerna och sammansättningen av hälsokosten bör vara förenliga med etiketter och manualer.


Artikel 79 Förutom bestämmelserna i artikel 73 i denna lag ska hälsokostannonser också förklara att ”denna produkt inte kan ersätta läkemedel”; provinserna i produktionsföretaget.Livsmedelssäkerhetsövervaknings- och förvaltningsavdelningarna för folkets regeringar i provinsiella, autonoma regioner och kommuner ska tillkännage och uppdatera den antagna hälsokatalogkatalogen och godkänt reklaminnehåll i rätt tid.


Artikel 80 Formelmat för medicinsk användning ska registreras hos livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen i statsrådet.Vid registrering ska den skicka material, produktionsteknologi, etiketter, manualer och material som indikerar de kliniska effekterna av produktsäkerhet, näringsmässig adekvat och speciell medicinsk användning.

Special Medical Use Formula Food Annonser är tillämpliga på ”reklamlagen i Folkrepubliken Kina” och andra lagar och administrativa förordningar om hantering av narkotikaannonshantering.


Artikel 81 Spädbarnsformelmatstillverkare bör implementera kvalitetskontrollen av hela processen från råvaror till fabriken från den färdiga produkten till den färdiga produkten och implementera batchinspektion av livsmedelsmat för spädbarnsformel för att säkerställa livsmedelssäkerhet.

Färsk mjölk, hjälpmaterial och annat livsmedelsmaterial, livsmedelstillsatser, etc. Används av produktion av livsmedel för spädbarnsformel och livsmedelstillsatser ska uppfylla kraven i lagar och administrativa föreskrifter och nationella standarder för livsmedelssäkerhet för att säkerställa näringsinnehållet som krävs för de Tillväxt och utveckling av spädbarn och små barn.

Spädbarnsformelmatstillverkare ska registrera livsmedels råvaror, livsmedelstillsatser, produktformler och etiketter till livsmedelssäkerhetsövervakning och ledningsavdelning för folkets regering, autonoma region och kommun direkt under centralregeringen.

Produktformeln för mjölkpulver för spädbarnsformel ska registreras av statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och administrationsavdelning.Vid registrering ska den lämna in formeln FoU -rapport och andra material som indikerar formelns vetenskapliga och säkerhet.

Det är inte tillåtet att producera mjölkpulver i spädbarn i en förpackningsmetod.


Artikel 82 Registraren eller inspelaren av hälsokost, speciell matformell mat, spädbarnsformel mjölkpulver eller inspelare ska vara ansvarig för äktheten av de inlämnade materialet.

Livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar för folkets regering på eller över provinsiell nivå ska omedelbart publicera hälsokosten, speciell medicinsk användning av mat, spädbarnsformel mjölkpulverkatalog och hålla affärshemligheterna kända för att registrera eller arkivera.

Hälsokost, speciell medicinsk användning Formelmat, produktionsföretag för mjölkpulver för mjölkpulver ska organisera produktion i enlighet med tekniska krav som registrerade eller arkivering av produktformler, produktionsteknologi och andra tekniska krav.


Artikel 83 Produktionshälsokost, specialmaterial för medicinsk användning, livsmedelsformell mat, och andra huvud- och hjälpmat som är dedikerade till specifika personer ska upprätta ett produktionskvalitetshanteringssystem som är förenligt med maten som produceras i enlighet med kraven i goda produktionsspecifikationer. av systemet genomför självinspektion för att säkerställa dess effektiva drift och lämna in en självinspektionsrapport till livsmedelssäkerhetsövervakning och ledningsavdelning i länets regering.


Kapitel 5 Matinspektion


Artikel 84 Matinspektionsbyråer kan endast bedriva livsmedelsinspektionsaktiviteter efter att ha fått kvalifikationer i enlighet med nationell certifiering och erkännande.Men med undantag för lagen.

Kvalifikationsidentifieringsvillkoren och inspektionsspecifikationerna för livsmedelsinspektionsbyrån ska fastställas av livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen i statsrådet.

Inspektionsrapporten som utfärdats av livsmedelsinspektionsbyråerna som föreskrivs i denna lag har samma effekt.

Folkets regeringar på eller över länsnivå ska integrera resurser för matinspektion för att uppnå resursdelning.


Artikel 85 Matinspektionen utförs oberoende av inspektören som utsetts av livsmedelsinspektionsbyrån.

Inspektören ska inspektera mat i enlighet med relevanta lagar och förordningar, och i enlighet med livsmedelssäkerhetsstandarder och inspektionsspecifikationer, respektera vetenskap, följa professionell etik och se till att inspektionsdata och slutsatser är objektiva och rättvisa, och får inte inte utfärdas för falska inspektionsrapporter.


Artikel 86 Matinspektion och genomförande av livsmedelsinspektionsbyråer och inspektörer är ansvariga.Matinspektionsrapporten ska stämplas med den officiella tätningen av livsmedelsinspektionsbyrån, och det finns en signatur eller tätning av inspektören.Matinspektionsbyråer och inspektörer ansvarar för utfärdade livsmedelsinspektionsrapport.


Artikel 87 Livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivån ska genomföra regelbundna eller oregelbundna provtagningskontroller av mat och meddela inspektionsresultaten i enlighet med relevanta förordningar.För provtagningskontroller bör proverna som bör extraheras köpas, och livsmedelsinspektionsbyråerna som uppfyller denna lag bör inspekteras och betalas de relevanta kostnaderna.


Artikel 88 Om inspektions slutsatsen ska invändas i enlighet med bestämmelserna i denna lag, kan livsmedelsproduktion och operatörer kunna genomföra provtagningstestet inom sju arbetsdagar från dagen för mottagandet av testet. Slumpmässigt bestäms av livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen för godkännande av ansökan om återinspektion i tillkännagivandet av Re -Inspection Agency.Slutsatsen för återinspektion som utfärdats av Re -Inspection Agency är den slutliga inspektionen.RE -INSPECTION AGENCY och den första inspektionsbyrån ska inte vara samma byrå.Listan över re -inspektionsbyråer tillkännages gemensamt av statsrådets certifiering och erkännande av övervakning och förvaltning, livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning, hälsoadministration, jordbruksadministration och andra avdelningar.

Användningen av nationella bestämmelser för att genomföra slumpmässiga inspektioner och upptäckt av ätliga jordbruksprodukterÅterinspektion får inte använda snabba testmetoder.


Artikel 89 Livsmedelsproduktionsföretag kan inspektera de livsmedel de producerar, eller de kan också anförtro matinspektionsbyråerna som uppfyllde denna lag för inspektion.

Om livsmedelsindustrins föreningar och konsumentföreningar och andra organisationer och konsumenter måste anförtro livsmedelsinspektionsbyråer för att inspektera mat, ska de beställa livsmedelsinspektionsinstitutionerna som följer denna lag.


Artikel nittio Inspektionen av livsmedelstillsatser gäller för bestämmelserna i livsmedelsinspektionen av denna lag.


Kapitel 6 Matimport och export


Artikel 91 Statens inträdes- och utgångsinspektions- och karantänavdelningar ska övervaka och hantera import och exportera livsmedelssäkerhet.


Artikel 92 Importerad mat, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter ska uppfylla de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet i mitt land.

Importerade livsmedels- och livsmedelstillsatser ska passera inträdesinspektions- och karantänbyråerna i enlighet med bestämmelserna i relevanta lagar och administrativa föreskrifter för import- och exportvaruinspektionen.

Importerade livsmedels- och livsmedelstillsatser ska följa kraven i den nationella avdelningen för inträdesinspektions- och karantänavdelningen i enlighet med begäran från avdelningen för nationell inträde och utgångs- och karantänavdelningen.


Artikel 93 Livsmedel utan nationella standarder för livsmedelssäkerhet är baserade på utländska exportörer, utländska tillverkare eller importörer som anförtrotts statsrådets relevanta länder (regioner) eller internationella standarder för att genomföra det statsrådets hälsoadministrativa avdelning.Statsrådets administrativa avdelning granskar de relevanta standarderna och anser att om den uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet kommer den tillfälligt att tillämpas och formulera motsvarande nationella standarder för livsmedelssäkerhet i tid.De nya varianterna av mat eller importerade livsmedelstillsatser och nya livsmedelsrelaterade produkter som produceras genom att importera och använda nya livsmedels råvaror ska hanteras i enlighet med bestämmelserna i artikel 37 i denna lag.

I enlighet med kraven i statsrådets administrativa avdelning för hälso- och sjukvårds- och utgångsinspektion och karantänbyråer inspekterar livsmedels-, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter som anges i föregående stycke.Testresultaten bör offentliggöras.


Artikel 94 Utländska exportörer och utländska tillverkare bör se till att livsmedel, livsmedelstillsatser, livsmedelsrelaterade produkter som exporteras till mitt land uppfyller lagarna och kraven i andra relevanta lagar och administrativa bestämmelser och nationella standarder för livsmedelssäkerhet.

Importörer ska upprätta ett system för granskningssystemet för utländska exportörer och utländska tillverkare att fokusera på att granska det innehåll som anges i föregående stycke;

Det har visat sig att importerad mat inte uppfyller de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet i mitt land eller har bevis för att bevisa att det kan äventyra människors hälsa.


Artikel 95 Livsmedelssäkerhetsincidenter inträffade utomlands kan ha en inverkan på mitt land, eller om allvarliga livsmedelssäkerhetsproblem finns i importerad mat, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter, ska statens inträde och utgångsinspektion och karantänavdelning ta risk för tidig varning eller kontroll Åtgärder i rätt tid och till statsrådet till statsrådets livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning, hälsoadministration och jordbruksadministrativ avdelning.Avdelningarna som får anmälan ska vidta motsvarande åtgärder i tid.

Livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivån ska övervaka och hantera implementeringen av importerade livsmedels- och livsmedelsadditiv som säljs på den inhemska marknaden.Om det finns ett allvarligt livsmedelssäkerhetsproblem, ska livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen i statsrådet omedelbart informera statens inträdes- och utgångsinspektion och karantänavdelning.Den statliga avdelningen för invandringsinspektion och karantän ska vidta motsvarande åtgärder i tid.


Artikel 96 Exportörer eller agenter eller importörer som exporterar livsmedel i mitt land ska lämnas in till den nationella inträdesinspektionen och karantänavdelningen.Utländska livsmedelstillverkare som exporterar livsmedel i mitt land ska vara registrerade vid den nationella avdelningen för inträdesinspektion och karantän.Om en registrerad utomeuropeisk livsmedelstillverkare tillhandahåller falska material, eller om det orsakar en större livsmedelssäkerhetsolycka på grund av sina egna skäl, ska statens inträdes- och utgångsinspektion och karantänavdelning dra tillbaka registreringen och meddela det.

Avdelningen för nationell inträde och utgångsinspektion och karantän ska regelbundet tillkännage listan över utländska exportörer, agenter, importörer och utländska livsmedelstillverkare som har spelat in.


Artikel 97 Importerade förpackade livsmedel och livsmedelstillsatser bör ha kinesiska etiketter; om det skulle finnas en manual enligt lag, bör det finnas en kinesisk instruktioner.Etiketten och instruktionerna ska uppfylla kraven i denna lag och andra relevanta lagar och administrativa föreskrifter i mitt land och kraven i nationella standarder för livsmedelssäkerhet och föreskriver att matens ursprung och namn, adress och kontaktinformation för inhemska agenter .Om den förpackade maten inte har kinesiska etiketter, kinesiska manualer eller etiketter och instruktioner, ska den inte importeras.


Artikel 98 Importörer bör etablera ett system med livsmedel, import av tillsatsmedel och försäljningsregister och sanningsenligt registrera namn, specifikationer, mängder, produktionsdatum, produktion eller import av antalet livsmedel och livsmedelstillsatser, datingsdatum och annat innehåll och spara relevanta kuponger.Poster och kuponger ska följa bestämmelserna i artikel 50, punkt 2 i denna lag.


Artikel 99 Exportmatillverkare bör se till att deras exportmat uppfyller standarderna eller kontraktskraven i importländer (regioner).

Exportera livsmedelsproduktionsföretag och exportera livsmedelss råvaror Plantering och gårdar ska lämnas in till den nationella inträdesinspektionen och karantänavdelningarna.


Ett hundra Statens inträdes- och utgångsinspektions- och karantänavdelningen ska samla in och sammanfatta följande import- och exportera livsmedelssäkerhetsinformation och informera relevanta avdelningar, institutioner och företag i rätt tid:

(1) Inträdesinspektions- och karantänbyråer för att implementera livsmedelssäkerhetsinformation som upptäckts genom import och exportera mat för inspektion och karantän;

(2) Importerad livsmedelssäkerhetsinformation återspeglas av organisationer och konsumenter som Food Industry Association och Consumers Association;

(3) Riskinformation för tidig varning som utfärdats av internationella organisationer, utländska myndigheter och annan livsmedelssäkerhetsinformation, samt information om livsmedelssäkerhet som återspeglas av organisationer och konsumenter som utländska livsmedelsindustrins föreningar;

(4) Annan information om livsmedelssäkerhet.

Statens inträdes- och utgångsinspektions- och karantänavdelningen ska genomföra kredithantering, etablera kreditregister, etablera kreditregister och tillkännage dem enligt lag.Importörer, exportörer och exportmatillverkare med dåliga register bör stärka inspektionen och karantänen i deras import och exportera mat.


1001 Statens inträdes- och utgångsinspektions- och karantänavdelning kan utvärdera och granska livsmedelssäkerhetshanteringssystemet och livsmedelssäkerhetsstatus för livsmedel som exporteras till mat i mitt land och bestämma motsvarande inspektions- och karantänkrav enligt resultaten av utvärderingsresultaten.


KAPITEL VII Livsmedelssäkerhetsolycka svar


Artikel 1002 Statsrådet organiserade en nationell nödplan för livsmedelssäkerhetsolyckor.

Lokala människors regeringar på eller över länsnivån ska formulera nödplaner för livsmedelssäkerhetsolyckor i sina egna administrativa regioner i enlighet med bestämmelserna i relevanta lagar och förordningar och den faktiska situationen för livsmedelssäkerhetsolyckor och den faktiska situationen för det administrativa området. Spela in.

Nödplanen för livsmedelssäkerhetsolyckor ska reglera betyg av livsmedelssäkerhetsolyckor, det organisatoriska kommandosystemet och ansvaret för olycksfall, förebyggande och tidig varningsmekanism, bortskaffningsförfaranden och nödgarantiåtgärder.

Livsmedelsproduktion och driftsföretag ska formulera en plan för bortskaffande av livsmedelssäkerhet, regelbundet kontrollera genomförandet av olika förebyggande av livsmedelssäkerhet i företaget och eliminera dolda faror för olyckor i rätt tid.


1003 Enheter som förekommer vid livsmedelssäkerhetsolyckor bör vidta åtgärder omedelbart för att förhindra att olyckan utvidgas.Incidentenheter och enheter som tar emot patienter ska omedelbart rapportera till livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning av länets nivåfolks regering och den administrativa avdelningen för länets regering i rätt tid.

Jordbruksadministrationen och andra avdelningar för folkets regering på eller över länsnivå fann att livsmedelssäkerhetsolyckorna eller fick en rapport från olyckan i daglig övervakning och ledning omedelbart ska rapportera till livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning på samma nivå.

Om en livsmedelssäkerhetsolycka, ska livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningen i länets regering rapportera till livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning för folkets regeringar och folks regeringar på högre nivå i enlighet med bestämmelserna i The Bestämmelser beredskapsplan.Livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen för länets regering och högre nivåer regeringar ska rapporteras i enlighet med reglerna för nödplanen.

Ingen enhet eller individ får dölja, rapportera eller rapportera livsmedelssäkerhetsolyckor och får inte gömma sig, smida eller förstöra relevanta bevis.


1004 Om en medicinsk institution finner att patienterna de får är patienter med livsmedelsbaserade sjukdomar eller misstänkta patienter, ska de rapportera relevant information till den hälsomässiga avdelningen för lokalbefolkningsregeringen i en tid i enlighet med förordningar.Om den hälsomässiga avdelningen för länets regeringsregering tror att den är relaterad till livsmedelssäkerhet, ska livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen på samma nivå meddelas i rätt tid.

Folkets hälsovårdsdepartement på eller över länsnivå hittade information relaterad till livsmedelssäkerhet i utredningen och behandlingen av infektionssjukdomar eller andra nödsituationer, och livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen på samma nivå bör meddelas i en snabb tidpunkt sätt.


1005 Efter att ha fått en rapport från livsmedelssäkerhetsolyckorna från Folkets regering på eller över länsnivå, bör de omedelbart undersöka och hantera hälsomordningen, jordbruksadministrationen och andra avdelningar på samma nivå och vidta följande åtgärder för att förhindra eller minska social skada:

(1) utföra räddningsarbetet och organisera behandlingen av personer som har orsakat personskador på grund av livsmedelssäkerhetsolyckor;

(2) livsmedel och råvaror som kan orsaka livsmedelssäkerhetsolyckor kan utföras omedelbart;

(3) tätning av förorenade livsmedel -relaterade produkter och beställning och desinfektion;

(4) Gör ett bra jobb vid informationen, publicera livsmedelssäkerhetsolyckor och deras behandling i enlighet med lagen och förklara och förklara de faror som kan genereras.

Om en livsmedelssäkerhetsolycka måste inleda en nödplan, ska folkets regeringar på eller över länsnivån omedelbart inrätta en kommandobyrå för olycka för att starta nödplaner och hantera bestämmelserna i tidigare stycken och nödplaner.

I händelse av en livsmedelssäkerhetsolycka ska förebyggande och kontrollinstitutioner på eller över länsnivån genomföra hygienisk behandling av olycksplatsen och genomföra en epidemisk undersökning av faktorer relaterade till olyckan.Förebyggande och kontrollinstitutioner på eller över länsnivån ska lämna in en epidemiologisk undersökningsrapport till livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning och administrativa avdelningar på samma nivå på samma nivå.


1006 I händelse av en livsmedelssäkerhetsolyckor bör livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsavdelning för Folkets regering på eller över den kommunala nivån omedelbart genomföra en utredning av olycksansvar med relevanta avdelningar, uppmana relevanta avdelningar att utföra sina uppgifter och till maten Säkerhetsövervakning och förvaltningsavdelningar för folkets regering på folket på samma nivå och folkets regeringar på högre nivå A -rapport om utredning och hantering av olycksansvar.

De viktigaste livsmedelssäkerhetsolyckorna som involverar två eller flera provinser, autonoma regioner och kommuner ska utredas av statsrådets livsmedels- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningar i enlighet med bestämmelserna i föregående stycken.


1007 För att undersöka livsmedelssäkerhetsolyckor bör vi följa principerna för att söka sanning från fakta och respektera vetenskapen, i rätt tid och exakt för att ta reda på arten och orsakerna till olyckan, identifiera olyckan för olyckan och föreslå korrigeringsåtgärder.

Förutom att undersöka livsmedelssäkerhetsolyckorna, förutom att identifiera ansvaret för olycksenheten, bör ansvaret för övervaknings- och förvaltningsavdelningarna, livsmedelsinspektionsbyråer, certifieringsbyråer och deras personal hittas.


1008 Avdelningen för utredning av livsmedelssäkerhet har rätt att förstå situationen relaterad till olyckan från relevanta enheter och individer och kräver relevant information och prover.Relevanta enheter och individer ska samarbeta och tillhandahålla relevant information och prover efter behov.

Varje enhet eller individ får inte hindra eller störa utredningen av livsmedelssäkerhetsolyckor.


Kapitel 8 övervakning och ledning


1009 Livsmedels- och läkemedelsövervaknings- och förvaltningsavdelningarna vid Folkets regering på eller över länsnivå bestämmer nyckeln, metoderna och frekvensen för övervakning och hantering baserat på övervakning av livsmedelssäkerhet, riskbedömningsresultat och livsmedelssäkerhetsstatus och genomför risk för att betygsätt.

Lokala människors regeringar på eller över länsnivå organiserar livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltning, jordbruksadministration och andra avdelningar på denna nivå för att formulera den årliga livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningsplan för sina egna administrativa regioner för att meddela och organisera genomförandet av samhället.

Livsmedelssäkerhetens årliga övervaknings- och förvaltningsplan ska ta följande frågor som fokus för övervakning och ledning:

(1) Huvudmaten för spädbarn och små barn och andra specifika grupper;

(2) tillagd beteende i produktionen av hälsokost och organisationsproduktion i enlighet med de tekniska kraven för registrering eller arkivering, etiketten, instruktionerna och publicitetsmaterialet för hälsokost;

(3) livsmedelsproduktion och operatörer med högre risk för livsmedelssäkerhetsolyckor;

(4) Resultaten av övervakning av livsmedelssäkerhetsrisk visar att det kan finnas möjligheter för livsmedelssäkerhetsrisker.


Artikel 100 Livsmedelssäkerhetsövervaknings- och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivå uppfyller uppgifterna för livsmedelssäkerhetsövervakning och ledning och har rätt att vidta följande åtgärder för att övervaka och inspektera produktionen och operatörerna uppfyller situationen för detta lag:

(1) Ange platsinspektionen av produktions- och driftsplatserna;

(2) provinspektion av livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter för produktion och drift;

(3) Kontrollera och kopiera relevant information om kontrakt, räkningar, böcker och annan relevant information;

(4) Att se och beslagsbevis bevisar att det inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarder eller har bevis för att bevisa att det finns dolda säkerhetsrisker och livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter för olaglig produktion och drift;

(5) Kolla in platsen där olagliga produktions- och driftsaktiviteter bedriver produktions- och driftsaktiviteter.


Artikel 111 Resultaten av bedömningen av livsmedelssäkerhet bevisar att faror på livsmedelssäkerhet krävs och livsmedelssäkerhetsstandarderna måste formuleras och revideras. Statsrådet föreskrivs i de tillfälliga begränsade ändarna och de skadliga ämnena i livsmedel.


Artikel 112 Livsmedels- och läkemedelsövervaknings- och förvaltningsavdelningen för Folkets regeringar på eller över länsnivå kan anta den nationella regleringen av snabba testmetoder i livsmedelssäkerhetsövervakning och ledning.

Livsmedel som kanske inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarder för slumpmässiga inspektionstester ska inspekteras i enlighet med bestämmelserna i artikel 87 i denna lag.Om resultaten från spotkontrollen och testet bestämmer att maten inte uppfylls livsmedelssäkerhetsstandarder, kan den användas som grund för administrativa påföljder.


Artikel 113 Mat- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningarna för folkets regering på eller över länsnivån ska upprätta livsmedelssäkerhetskreditfiler för livsmedelsproduktion och operatörer, registrera utfärdandet av tillstånd, dagliga övervakning och inspektionsresultat och utredning och straff av olagligt beteende. Mat och operatörer ökar frekvensen av övervakning och inspektion.


Artikel 114 I processen för livsmedelsproduktion och drift finns det dolda faror med livsmedelssäkerhet. Huvudperson som ansvarar för livsmedelsproduktionsoperatörer.Livsmedelsproduktion och operatörer bör omedelbart vidta åtgärder för att rätta till och eliminera dolda faror.Ansvarsintervjuer och rättelse bör inkluderas i livsmedelssäkerhet och kreditfiler för livsmedelsproduktion och operatörer.


Artikel 115 Livsmedels- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningar vid Folkets regeringar på eller över länsnivå ska tillkännage e -postadressen eller telefonnumret för sina avdelningar och acceptera samråd, klagomål och rapporter.Efter att ha mottagit samråd, klagomål och rapporter, ska de som tillhör skyldigheterna för huvudkontoret accepteras och besvaras, verifieras och hanteras i tid inom den lagstadgade perioden; överföras till avdelningar med rätten att hantera, reporter.Myndigheterna med rätten att hantera ska hanteras i rätt tid inom den lagstadgade perioden och ska inte skjutas.Rapportera reportern för verifiering.

Relevanta avdelningar ska hålla konfidentiell information om reporterens information och skydda reporterns legitima rättigheter och intressen.Om reportern rapporterar företaget där företaget är beläget ska företaget inte kunna lindra eller ändra arbetskontraktet eller andra metoder för att hämnas mot reportern.


Artikel 116 Livsmedels- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningar vid Folkets regering på eller över länsnivån ska stärka utbildning i lagar, förordningar, förordningar, standarder och yrkeskunskaper och brottsbekämpande förmågor hos brottsbekämpande personal och organisera bedömningen.De som inte har motsvarande kunskap och förmåga ska inte bedriva lagstiftning om livsmedelssäkerhet.

Livsmedelsproduktionsoperatörer, livsmedelsindustrins föreningar, konsumentföreningar, etc. fann att lagstiftningstjänstemän har kränkt lagar och förordningar och oregelbundna brottsbekämpande beteenden i processen för brottsbekämpning.Avdelningarna eller byråerna som får klagomål och rapporter ska verifiera och rapportera det till avdelningen där livsmedelssäkerhetsrättens personal är belägna; förordningar.


Artikel 117 Livsmedels- och drogövervaknings- och förvaltningsavdelningar på länsnivå på eller över länsnivå har inte upptäckt den systemiska risken för livsmedelssäkerhet i tid och misslyckas med att eliminera dolda livsmedelssäkerhetsrisker i övervaknings- och förvaltningsområdet i rätt tid, och folket Regeringar i klassen kan intervjua sina huvudansvariga personer.

Om lokalbefolkningsregeringen inte uppfyller uppgifterna för livsmedelssäkerhet och inte eliminerar de dolda farorna med större regional livsmedelssäkerhet i tid, kan ju högre nivå människors regering intervjua sina huvudansvariga personer.

Mat- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningar och lokalbefolkningsregeringar som intervjuas ska omedelbart vidta åtgärder för att rätta till livsmedelssäkerhetsövervakning och ledning.

Ansvarsintervjuer och rättelse bör inkluderas i utvärderings- och utvärderingsregistret för livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltning av lokalbefolkningens regeringar och relevanta avdelningar.


Artikel 118 Staten inrättar en enhetlig plattform för livsmedelssäkerhet och implementerar ett enhetligt publiceringssystem för livsmedelssäkerhetsinformation.Den övergripande situationen för nationell livsmedelssäkerhet, varning om varning om livsmedelssäkerhet, stora livsmedelssäkerhetsolyckor och information om undersökning av utredning och annan information som statsrådet bestäms av statsrådet tillkännages enhetligt av statsrådets livsmedels- och narkotikaadministration.Om påverkan av livsmedelssäkerhetsrisk varningsinformation och stora livsmedelssäkerhetsolyckor och deras utredningsbearbetningsinformation är begränsad till specifika områden, kan livsmedels- och läkemedelsövervaknings- och förvaltningsavdelningarna för folkets regering i de relevanta provinserna, autonoma regioner och kommuner tillkännages livsmedelsövervakningen .Ovanstående information ska inte släppas utan tillstånd.

Livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltning av folkets regeringar på eller över länsnivå, och den administrativa avdelningen för jordbruk tillkännagav den dagliga övervaknings- och ledningsinformationen för livsmedelssäkerhet i enlighet med deras respektive ansvar.

Publiceringen av livsmedelssäkerhetsinformation bör vara korrekt, snabb och nödvändig förklaringar för att undvika vilseledande konsumenter och allmän opinion.


Artikel 119 Livsmedels- och läkemedelsövervakning och förvaltning, hälsoadministration och jordbruksadministrativa avdelningar på länsnivå på eller över länsnivå informeras om informationen som kräver enhetligt publicerade bestämmelserna i denna lag. till livsmedels- och drogövervakningen och förvaltningsavdelningen i statsrådet.

Livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltning, hälsoadministration och jordbruksadministrativa avdelning för folks regeringar på eller över länsnivån ska meddela den livsmedelssäkerhetsinformation som de är kända.


Artikel 120 Ingen enhet eller individ får tillverkas eller distribueras information om falsk livsmedelssäkerhet.

Mat- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningarna för folkets regeringar på eller över länsnivå fann att information om livsmedelssäkerhet som kan vilseleda konsumenter och allmän opinion omedelbart bör organisera relevanta avdelningar, professionella institutioner, relaterade livsmedelsproduktion och operatörer för att verifiera och analysera och analysera och meddela resultaten i tid.


Artikel 121 Mat- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningar för folkets regeringar på eller över länsnivån finner att misstänkta livsmedelssäkerhetsbrott ska överföras till allmänna säkerhetsorgan i en tid i enlighet med relevanta förordningar.De allmänna säkerhetsorganen ska granskas i rätt tid för överföring av överföringen;

Under utredningen av brottmål i livsmedelssäkerhet trodde de allmänna säkerhetsorganen att det inte fanns några kriminella fakta, eller att fakta om brottet var betydligt milda. Med lagen ska ärendet överföras till livsmedel, droger och andra avdelningar och övervakningsorgan i tid.

Om de offentliga säkerhetsorganen inbjuder mat- och läkemedelsövervakning och förvaltning, ekologiska miljöer och andra avdelningar för att ge inspektionsslutsatser, identifieringsutlåtanden och hjälp till de objekt som är involverade i ärendet, ska de relevanta avdelningarna ge snabb hjälp för att hjälpa till.


KAPITEL 9 Rättsligt ansvar


Artikel 122 I strid med bestämmelserna i denna lag ska de som inte har erhållit livsmedelsproduktion och driftstillstånd som bedriver livsmedelsproduktion och driftsaktiviteter, eller de som inte har erhållit livsmedelstillskottsproduktionstillstånd engagerade i livsmedelsproduktionsaktiviteter, konfiskeras av Livsmedels- och drogövervakning och förvaltningsavdelning för Folkets regering på eller över länsnivå. produktion och drift och drift, värdet på mindre än 10 000 yuan och en böter på mer än 100 000 yuan eller mindre;

Att veta att olagliga handlingar som föregås i föregående stycke fortfarande ger dem produktions- och driftsplatser eller andra villkor, livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivå som beordras att stoppa olagliga handlingar, konfiskera olagliga inkomster och narkotikaövervakning och ledning I enlighet med 50 000 yuan och 100 000 yuan.


Artikel 123 I strid med bestämmelserna i denna lag, en av följande omständigheter, om det inte utgör ett brott, konfiskerar livsmedels- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningarna för folkets regering på eller över länsnivå olaglig inkomst och olaglig produktion och drift. , Råvaror och andra föremål; Varor är mer än femton gånger eller mer böter på mindre än trettio gånger; ansvarsfulla personer.

(1) Använd ingredienser som inte är mat för att producera livsmedel, lägga till andra kemikalier än livsmedelstillsatser till mat och andra ämnen som kan äventyra människors hälsa eller använda återvunnet livsmedel som råvaror eller använda ovanstående livsmedel;

(2) produktion och drift av näringsämnen uppfyller inte livsmedelssäkerhetsstandarderna för de viktigaste och hjälpmat hos spädbarn och barn och andra specifika grupper;

(3) fjäderfä, djur, djur, vattenlevande djurkött med okänd död, förgiftning eller okända orsaker eller produktion och drift av deras produkter;

(4) Studie av kött som misslyckas med att utföra karantän eller karantän i enlighet med föreskrifter, eller producera och driva köttprodukter som inte har inspekterats eller inspekterats i okvalificerade;

(5) livsmedel som är förbjudna från produktion och verksamhet för att förhindra förebyggande av sjukdomar i produktion och operationer;

(6) Livsmedel som lägger till läkemedel för produktion och drift.

Att veta att olagliga handlingar som föregås i föregående stycke fortfarande ger dem produktions- och driftsplatser eller andra villkor, beställde livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivån avstängningen av olagliga handlingar, konfiskerade olagliga inkomster, och innehöll 100 000 yuan och mer än 200 000 yuan.

Om de giftiga och mycket giftiga bekämpningsmedel används olagligt, utöver straffet i enlighet med relevanta lagar och förordningar, kan de allmänna säkerhetsorganen hållas i enlighet med bestämmelserna i första stycket.


Artikel 124 I strid med bestämmelserna i denna lag, en av följande omständigheter, om det inte utgör ett brott, konfiskerar livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltningsavdelningar för folkets regering på eller över länsnivå de olagliga inkomsterna och de livsmedelstillskott som Olaglig produktion och drift och drift. eller mindre än två gånger; om omständigheterna är allvarliga, återkallas licensen:

(1) Bärbara mikroorganismer av produktion och drift, bekämpningsmedel, veterinärläkemedelsrester, biologiska toxiner, tungmetaller och andra föroreningar, såväl som andra ämnen som äventyrar människors hälsa än livsmedelssäkerhetsstandarder för livsmedelssäkerhetsstandarder;

(2) använda råvaror, livsmedelstillsatser för att producera mat, livsmedelstillsatser eller använda ovanstående livsmedel och livsmedelstillsatser;

(3) livsmedel som använder livsmedelstillsatser vid produktion och drift av över- och överbegränsningar;

(4) livsmedel och livsmedelstillsatser som producerar och driver korruption, fettsyror, mögliga insekter, smutsiga och orena, blandade med främmande kroppar, förfalskade eller blandade eller känsliga egenskaper;

(5) Produktion och drift markerad med falska produktionsdatum, hållbarhet eller livsmedelstillsatser som överskrider hållbarheten;

(6) Produktion och drift av hälsokost, speciell medicinsk användning av medicinsk användning, mjölkpulver för spädbarnsformel eller tekniska krav för registrerade produktformler, produktionsteknologi och andra tekniska krav för produktion och drift är inte organiserade;

(7) Produktion av mjölkpulver för spädbarnsformel i en förpackningsmetod, eller samma formel för att producera mjölkpulver för spädbarnsformel av olika märken i samma formel;

(8) använda nya livsmedels råvaror för att producera livsmedel eller producera nya sorter av livsmedelstillsatser och misslyckas med att godkänna säkerhetsbedömningen;

(9) Livsmedelsproducenter och operatörer vägrar fortfarande att återkalla eller stoppa verksamheten efter att avdelningen för livsmedels- och läkemedelsövervakning och hantering beordrade dem att återkalla eller stoppa operationen.

Förutom den situation som anges i artikel 123 och 125 i denna lag, om produktionen och driften inte uppfyller mat, förordningar eller livsmedelssäkerhetsstandarder, ska produktionen och driften ges en straff i enlighet med bestämmelserna i föregående stycken essens

För nya varianter av livsmedelsrelaterade produkter ska de som inte klarar säkerhetsbedömning eller producerar livsmedelsrelaterade produkter som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarderna av livsmedelssäkerhetsövervakning och ledningsavdelning för Folkets regering på eller över länsnivå I enlighet med bestämmelserna i första stycket.


Artikel 125 I strid med bestämmelserna i denna lag är en av följande omständigheter, livsmedels- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningen för folkets regering på eller över länsnivå konfiskering av olagliga inkomster och livsmedelstillsatser att olaglig produktion och drift kan konfiskeras Elementära föremål; Fem gånger beloppet på mer än tio eller mer.

(1) Produktion och drift av livsmedels- och livsmedelstillsatser förorenade av förpackningsmaterial, containrar, transportverktyg etc.

(2) förpackad mat, livsmedelstillsatser eller etiketter och instruktioner som inte är märkta i produktion och drift uppfyller inte de livsmedels- och livsmedelsadditiven som anges i denna lag;

(3) Produktion och drift GM -livsmedel är inte markerade efter behov;

(4) Att köpa eller använda råvaror, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarder.

Etiketterna och instruktionerna för livsmedels- och livsmedelsadditiver som produceras och drivs är defekta men påverkar inte livsmedelssäkerheten och vilseleder inte konsumenterna.


Artikel 126 I strid med bestämmelserna i denna lag ska en av följande omständigheter beordra livsmedels- och läkemedelsövervakningen och förvaltningsavdelningen för folkets regering på eller över länsnivå eller för att göra korrigeringar och ge varningar; produktion och företag tills licensen återkallas:

(1) Mat- och livsmedels tillsatsproducenter testade inte de köpta livsmedels råvaror och livsmedels- och livsmedelsadditiv som produceras av den köpta maten;

(2) Livsmedelsproduktion och driftsföretag har inte inrättat ett livsmedelssäkerhetshanteringssystem i enlighet med föreskrifter, eller misslyckades med att vara utrustade eller utbilda eller bedöma personal för livsmedelssäkerhet i enlighet med föreskrifter;

(3) Food and Food Additive Production Operators kontrollerade inte licensen och relevanta certifieringsdokument när de köpte varorna, eller misslyckades med att etablera och följa inköpsinspektionsregister, fabriksinspektionsregister och försäljningsregister i enlighet med föreskrifter;

(4) Livsmedelsproduktion och driftsföretag har inte formulerat en plan för bortskaffande av livsmedelssäkerhet;

(5) Behållarna med bordsartiklar, drycker och placering av direkt importerade livsmedel är okvalificerade före användning, desinfektion eller rengöring och desinfektion, eller cateringtjänstanläggningar och utrustning har inte regelbundet underhållits, rengjorts och kontrollerats i enlighet med förordningar;

(6) Livsmedelsproduktionsoperatörer ordnar för dem som inte har fått ett hälsointyg eller har föreskrivit statsrådets hälsoadministrativa avdelning.

(7) livsmedelsoperatörer sålde inte livsmedel i enlighet med föreskrifter;

(8) Tillverkare av hälsokost har inte lämnat in avdelningen för livsmedels- och läkemedelsövervakning och förvaltning i enlighet med föreskrifter, eller de organiseras av tekniska krav som produktformler och produktionsprocesser som inte har registrerats;

(9) Matillverkare av spädbarnsformel har inte lämnat in råvaror, livsmedelstillsatser, produktformler, etiketter etc. från livsmedels- och läkemedelsövervaknings- och förvaltningsavdelningen;

(10) Specialmatstillverkare har inte inrättat ett produktionskvalitetshanteringssystem i enlighet med föreskrifter och effektivt driver, eller skickar in en självinspektionsrapport utan regelbundet;

(11) Livsmedelsproduktion och operatörer har inte regelbundet kontrollerat livsmedelssäkerhetsstatus, eller produktions- och driftsförhållandena har förändrats, och de behandlas inte som förordningar;

(12) Koncentrerade matenheter som skolor, barnomsorgsinstitutioner, pensionsinstitutioner och byggarbetsplatser har inte uppfyllt ansvar för livsmedelssäkerhetshantering i enlighet med föreskrifter;

(13) Livsmedelstillverkare och leverantörer av cateringstjänster har inte formulerat och implementerat kontrollkrav för produktions- och driftsprocessen i enlighet med föreskrifter.

Tabelledskap och dricksredskap Koncentrerad desinfektionstjänstenheter kränkte användningen av vatten, använd detergents, desinfektionsmedel eller bordsartiklar eller drycker som utfärdades av fabriken i enlighet med förordningarna eller kvalificerade med desinfektion eller misslyckades med att markera relaterade förpackningar i enlighet med en överensstämmelse med fabriken med förordningar.

Om livsmedelsrelaterade produktproducenter inte testar livsmedelsrelaterade produkter i enlighet med föreskrifter, ska livsmedelssäkerhetsövervakningen och förvaltningsavdelningen för folkets regering på eller över länsnivån straffas i enlighet med bestämmelserna i första stycket.

Om säljarna av ätliga jordbruksprodukter bryter mot artikel 65 i lagen, ska livsmedels- och narkotikaövervaknings- och förvaltningsavdelningarna för folkets regering på eller över länsnivån straffas i enlighet med bestämmelserna i första stycket.


Artikel 127 Straffet för olagliga handlingar av livsmedelsproduktion och bearbetningsverkstäder, livsmedelsförsäljare etc. ska genomföras i enlighet med de specifika förvaltningsåtgärderna som utformas av provinsen, autonoma regionen och kommuner.


Artikel 128 I strid med bestämmelserna i denna lag, om olycksenheten inte lyckas hantera eller rapportera livsmedelssäkerhetsolyckan, ska de relevanta behöriga myndigheterna korrigeras i enlighet med deras respektive ansvar och ge varnar; Yuan eller mindre; Om det orsakar allvarliga konsekvenser återkallas licensen.


Artikel 129 I strid med bestämmelserna i denna lag ska en av följande omständigheter straffas av inträdesinspektions- och karantänbyrån i enlighet med bestämmelserna i artikel 124 i lagen:

(1) tillhandahålla falska material, importerade livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter som inte uppfyller de nationella standarderna för livsmedelssäkerhet i mitt land;

(2) Livsmedel utan nationella standarder för livsmedelssäkerhet, de standarder som inte har lämnats in till underjorden och granskas av statsrådets administrativa avdelning för hälso- och sjukvård, eller importerade nya sorter av livsmedelsadditiv och livsmedelsrelaterade produkter som produceras av importerade livsmedels råvaror . Ingen säkerhetsbedömning;

(3) livsmedel som inte har uppfyllt bestämmelserna i denna lag;

(4) Importörer vägrar fortfarande att återkalla efter att de relevanta behöriga myndigheterna beordrar dem att återkalla importerade livsmedel i enlighet med bestämmelserna i denna lag.

I strid med bestämmelserna i denna lag, om en importör inte har upprättat och uppfyllt livsmedelsstillsatsimport och försäljningsregister, ska utländska exportörer eller produktionsföretag som granskar system, inträdesinspektion och karantänbyråer ges i enlighet med de utländska exportörer eller produktionsföretag som granskar inträdesinspektion och karantänbyråer i enlighet med de utländska exportörer eller produktionsföretag som granskar inträdesinspektion och karantänbyråer Bestämmelser i artikel 126 i denna lag.


Artikel 130 I strid med bestämmelserna i denna lag tillåter arrangörerna av den koncentrerade handelsmarknaden, Counter Leaser och arrangörerna av utställningssessionen matoperatörerna som inte har fått licensen i enlighet med lagen för att komma in på marknaden för att sälja mat , eller misslyckas med att utföra de skyldigheter som inspektioner och rapporter, och folket på folket på eller över länsnivå regeringens livsmedels- och narkotikaövervakning och förvaltningsavdelning beordrade att göra korrigeringar, konfiskerade olagliga inkomster och ålagde en böter på 50 000 yuan till mer än 200 000 yuan;

Om den ätliga jordbruksmarknaden bryter mot bestämmelserna i artikel 64 i denna lag, ska den bära ansvar i enlighet med bestämmelserna i föregående stycke.


Artikel 131 I strid med bestämmelserna i denna lag har leverantören av den tredje -party -plattformen för online livsmedelstransaktioner inte registrerat, granskar tillståndet för online -matoperatören eller inte uppfyller sina skyldigheter som rapporter och sluta tillhandahålla online -handelsplattformstjänster . ;

Om konsumenterna köper mat genom en tredje partiplattform för online livsmedelshandel skadas deras legitima rättigheter och intressen och de kan be om ersättning från livsmedelsoperatören eller livsmedelsproducenten i nätverket.Om leverantören av den tredje -party -plattformen för online livsmedelshandel inte kan ange det riktiga namnet, adressen och effektiv kontaktinformationen för livsmedelsoperatören i nätverket, kommer den att kompenseras av leverantören av den tredje partyplattformen för online -mattransaktionen .Efter kompensation för den tredje -Party -plattformsleverantören av online livsmedelshandel har den rätt att återhämta sig från livsmedelsoperatören eller livsmedelsproducenten.Tredje leverantörerna av Party -plattformen för livsmedelstransaktioner online är mer gynnsamma för konsumentåtaganden och deras åtaganden bör uppfyllas.


Artikel 132 I strid med bestämmelserna i denna lag, om livsmedelslagring, transport och lastning och lossning inte kan genomföras vid behov, ska livsmedels-, läkemedelsövervakningen och förvaltningsavdelningarna för folkets regering på eller över länsnivån korrigeras i enlighet med Med deras respektive ansvar, och de kommer att varnas.


Artikel 133 I strid med bestämmelserna i denna lag, om de relevanta avdelningarna, institutionerna och personalen för relevanta avdelningar, institutioner och deras personal kommer att genomföra livsmedelssäkerhetsövervakning och inspektion, olycksutredning, riskövervakning och riskbedömning i enlighet med lagen , de relevanta behöriga myndigheterna kommer att avbrytas från produktionen i enlighet med deras respektive ansvar, och de kommer att avbrytas och avbrytas, och de kommer att avbrytas, och de kommer att avbrytas och ska hållas. Yuan; om omständigheterna är allvarliga, återkallas tillståndet;

I strid med bestämmelserna i denna lag, om reportern sprider vedergällning med arbetskontraktet eller andra metoder, ska det bära ansvar i enlighet med relevanta lagar.


Artikel 134 Livsmedelsproducenter och operatörer som har beordrats att avbryta produktion och avbryta företag och återkalla tillstånd i strid med bestämmelserna i denna lag inom ett år i strid med bestämmelserna i denna lag ska beordras av Food and Drug Supervision and Management Department att avbryta avdelningen produktion och avstängning tills licensen återkallas.


Artikel 135 Livsmedelsproducenter och operatörer som har återkallats tillstånd, deras juridiska företrädare, den person som ansvarar för det direkta ansvaret och andra direktansvariga personer ska inte ansöka om livsmedelsproduktion och driftstillstånd inom fem år från dagen för straffbeslutet eller engagera sig i Livsmedelsproduktion och ledningshanteringsarbete, fungerar som livsmedelsproduktion och drift Enterprise Food Safety Management personal.

De som har dömts till mer än fängelse för livsmedelssäkerhetsbrott får inte bedriva livsmedelsproduktion och förvaltning, och de kan inte heller vara engagerade i livsmedelssäkerhetshanteringspersonal för livsmedelsproduktion och drift för livet.

Om anställda hos livsmedelstillverkares arbetsgivare bryter mot de två första bestämmelserna återkallas livsmedels- och läkemedelsövervaknings- och förvaltningsavdelningen för Folkets regering på eller över länsnivån.


Artikel 136 Livsmedelsoperatörer har uppfyllt skyldigheterna som köpinspektionen som anges i denna lag. uppfylla livsmedelssäkerhetsstandarder;


Artikel 137 I strid med bestämmelserna i dessa lagar ger tekniska institutioner och teknisk personal som genomför livsmedelssäkerhetsövervakning och riskbedömning falsk övervakning och utvärderingsinformation, och handledarna och tekniker som är direkt ansvariga för tekniska institutioner ska avfärdas och avfyras; har beviljat sina kvalifikationer återkalla praktikcertifikatet.


Artikel 138 I strid med bestämmelserna i denna lag, om livsmedelsinspektionsbyråerna och livsmedelsinspektörerna utfärdar falska inspektionsrapporter, ska de behöriga myndigheterna eller institutionerna som beviljar sina kvalifikationer dra tillbaka kvalifikationerna för livsmedelsinspektionsinstitutet, konfiskera de inspektionskostnader som laddas och vara mer än fem gånger inspektionskostnaderna. avfyrad.

I strid med bestämmelserna i denna lag ska personal som har utvisats för livsmedelsinspektionsinstitut inte engagera sig i livsmedelsinspektion inom tio år från beslutet att fatta beslut; säkerhetsöverträdelser eller på grund av falska inspektionsrapporter.Den som anställer livsmedelsinspektionsbyrån ska inte bedriva livsmedelsinspektionsarbete ska dra tillbaka sina kvalifikationer eller institutioner för att återkalla inspektionskvalifikationer för livsmedelsinspektionsbyrån.

Om livsmedelsinspektionsbyrån utfärdar en falsk inspektionsrapport för att skada konsumenternas legitima rättigheter och intressen, ska den bära ett gemensamt ansvar med livsmedelsproduktionen och operatörerna.


Artikel 139 I strid med bestämmelserna i denna lag utfärdar certifieringsbyrån en falsk certifieringsslutsats att certifierings- och erkännandeövervakning och förvaltningsavdelning konfiskerar certifieringsavgiften, och en böter på mindre än tio gånger certifieringsavgiften är mindre än 10 000 yuan. Över böter på mindre än 100 000 yuan; som har direkt ansvar.

Om certifieringsbyrån utfärdar en falsk certifieringsslutsats för att skada konsumenternas legitima rättigheter och intressen, ska den bära ett gemensamt ansvar med livsmedelsproduktion och operatörer.


Artikel 140 I strid med bestämmelserna i denna lag, i annonsen, lurar konsumenterna i reklamen eller publiceras eller publiceras i enlighet med bestämmelserna i ”reklamlagen som inte har fått godkännande, reklaminnehåll och godkännandedokument, straffas i enlighet med bestämmelserna i” reklamlagen av Folkrepubliken Kina ”.

Om reklamoperatören och utgivarens design, producerar och släpper falska matannonser och skadar konsumenternas legitima rättigheter och intressen, ska de bära ett gemensamt ansvar hos livsmedelstillverkare.

Sociala grupper eller andra organisationer, individer och individer rekommenderar mat till konsumenter i falska annonser eller annan falsk propaganda för att skada konsumenternas legitima rättigheter och intressen ska bära ett gemensamt ansvar med livsmedelsproduktion och operatörer.

I strid med bestämmelserna i denna lag rekommenderar livsmedels- och läkemedelsövervakning och förvaltningsavdelningar, livsmedelsinspektionsbyråer och livsmedelsindustrins föreningar till konsumenter i annonser eller andra former. .

Om maten är falskt förökad och omständigheterna är allvarliga, beslutar livsmedels- och drogövervakningen och förvaltningsavdelningen för folkets regering på eller över provinsiell nivå att avbryta försäljningen av maten och meddela den till samhället; Säljs, livsmedels- och narkotikaövervakningen och förvaltningsavdelningen för folkets regering på eller över länsnivån är konfiskerade.


Artikel 141 I strid med bestämmelserna i denna lag ska tillverkning och distribution av information om falsk livsmedelssäkerhet, som utgör ett brott mot allmän säkerhetshantering, straffas av allmänna säkerhetsorgan i enlighet med lagen.

Om medierna tillverkar och distribuerar information om falsk livsmedelssäkerhet, ska de berörda myndigheterna straffas enligt lag och ska straffas av den ansvariga personen och andra direktansvariga personer; kommer att skadas civilrättsligt ansvar som inflytande, återställande av rykte, kompensationsförlust och ursäkt.


Artikel 142 I strid med bestämmelserna i denna lag, om lokalbefolkningen på eller över länsnivån har en av följande åtgärder, kommer de att straffas av den ansvariga personen och andra direktansvariga personer; nedgradering eller uppsägning ska ges.

(1) För livsmedelssäkerhetsolyckor som inträffar i detta administrativa område misslyckas de med att organisera och samordna relevanta avdelningar för att utföra effektiv bortskaffande i tid, vilket orsakar negativa effekter eller förluster;

(2) för regionala livsmedelssäkerhetsfrågor som involverar flera länkar i detta administrativa område, misslyckas med att organisera rättelse i tid, vilket orsakar negativa effekter eller förluster;

(3) dölja, ljuga rapporter och rapportering av livsmedelssäkerhetsolyckor;

(4) Speciella stora livsmedelssäkerhetsolyckor inträffar i detta administrativa område, eller stora livsmedelssäkerhetsolyckor inträffar kontinuerligt.


Artikel 143 I strid med bestämmelserna i denna lag, om lokalbefolkningsregeringarna på eller över länsnivån har en av följande åtgärder, kommer de att varna, komma ihåg eller komma ihåg den direkta straffet till de direkta ansvariga personerna och andra direkta ansvariga personer; orsaka allvarliga konsekvenser, en nedgradering eller uppsägning ges:

(1) Uppgifterna för livsmedelssäkerhetsövervakning och hantering av relevanta avdelningar fastställs inte, och arbetsmekanismen och informationsdelningsmekanismen är inte etablerade och förbättras genom hela livsmedelssäkerhetsövervakningen och hanteringsmekanismen.

(2) Nödplanen för livsmedelssäkerhetsolyckor i det administrativa området formulerade inte en nödplan i det administrativa området, eller kommandobyrån för olyckor och nödplanen inleddes efter att livsmedelssäkerhetsolyckorna inte omedelbart inrättades.


Artikel 144 I strid med bestämmelserna i denna lag, om det finns en av följande åtgärder som livsmedels- och läkemedelsövervakning och förvaltning, hälsomatta, jordbruksadministration, etc., får personen som ansvarar och annan direkt ansvarsfull personal en stor sak. , Ge en nedgradering eller uppsägning;

(1) dölja, ljuga rapporten och rapportera livsmedelssäkerhetsolyckor;

(2) underlåtenhet att undersöka och hantera livsmedelssäkerhetsolyckor i enlighet med föreskrifter, eller misslyckas med att hantera livsmedelssäkerhetsrapporter i tid, vilket får olyckan att utöka eller spridas;

(3) Efter bedömningen av livsmedelssäkerhetsriskerna kan de osäkra slutsatserna från livsmedel, livsmedelstillsatser och livsmedelsrelaterade produkter inte tas i tid.

(4) tillstånd för sökande som inte uppfyller kraven, eller utöver det rättsliga myndighetens tillstånd;

(5) Utför inte uppgifterna för livsmedelssäkerhetsövervakning och ledning, vilket leder till livsmedelssäkerhetsolyckor.


Artikel 145 I strid med bestämmelserna i denna lag har livsmedels- och läkemedelsövervakning och förvaltning, hälsomatta, jordbruksadministration och andra avdelningar vid folkets regeringar på eller över länsnivån en av följande åtgärder, orsakar dåliga konsekvenser och varnade, registrerade eller inspelade eller Kom ihåg regissörerna och andra direkta ansvariga personer som är direkt ansvarsfulla och andra ansvarsfulla personer

(1) Efter att ha lärt sig om livsmedelssäkerhetsinformation, misslyckas med att rapportera till de överlägsna myndigheterna och folkets regeringar på samma nivå i enlighet med förordningar, eller inte för att meddela varandra i enlighet med förordningar;

(2) Information om livsmedelssäkerhet publiceras inte i enlighet med föreskrifter;

(3) Uppfyller inte de rättsliga uppgifterna, samarbetar inte med utredning och straff för kränkningar av livsmedelssäkerhet eller missbruk av sina befogenheter, försummar sina uppgifter och har bedrägeri.


Artikel 146 I processen för att uppfylla uppgifterna för livsmedelssäkerhetsövervakning och hantering ska livsmedels- och narkotikaövervakningen och förvaltningsavdelningarna genomföra brottsbekämpande åtgärder som inspektion och obligatoriska inspektioner och obligatoriska lagar för att orsaka förluster för tillverkarna.


Artikel 147 I strid med bestämmelserna i denna lag och orsakar personlig, egendom eller annan skada, ska det bära ansvaret för ersättning i enlighet med lagen.När tillverkarens egendom inte är tillräcklig för att bära ansvaret för civil ersättning samtidigt och betala böter eller böter, antas det civila ersättningsansvaret först.


Artikel 148 Om konsumenterna skadas av livsmedel som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarder kan de begära ersättning till operatören att kompensera för förluster, eller så kan de också be producenterna kompensera för förluster.Tillverkaren som tar emot den nödvändiga konsumentkompensationen ska genomföra det första ansvarsfulla systemet, betala först och inte skjuts; Operatörens ansvar, producentkompensationskompensationen senare, han har rätt att återhämta sig från operatören.

Produktionen av livsmedel som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarderna eller operationen vet att det är en mat som inte uppfyller livsmedelssäkerhetsstandarderna. är mindre än 1 000 yuan, vilket är 1 000 yuan.Emellertid har etiketter och manualer av mat brister som inte påverkar livsmedelssäkerheten och inte vilseleder konsumenterna.


Artikel 149 I strid med bestämmelserna i denna lag och utgör ett brott utreds straffansvar i enlighet med lagen.


Kapitel 10 bilaga


Artikel 100 Betydelsen av följande ord i denna lag:

Mat hänvisar till alla typer av färdiga produkter och råvaror för människor att äta eller dricka, såväl som föremål som är både livsmedel och kinesiska medicinska material enligt traditionen, men exklusive föremål för behandlingsändamål.

Livsmedelssäkerhet hänvisar till den icke -toxiska och ofarliga maten, som uppfyller de näringsmässiga kraven som borde ha, och inte orsakar någon akut, subakut eller kronisk skada på människors hälsa.

Förpackad mat hänvisar till livsmedel som är kvantitativt förpackade eller tillverkade i förpackningsmaterial och containrar.

Livsmedelstillsatser hänvisar till konstgjord syntes eller naturliga ämnen i livsmedel för att förbättra matkvalitet och färg, arom, smak och behoven av bevarande, friskhet och bearbetningsteknik, inklusive näringsförstärkningar.

Förpackade material och behållare som används för mat hänvisar till papper, bambu, trä, metall, metall, emalj, keramik, plast, gummi, naturfiber, kemisk fiber, glas och andra produkter för förpackning, blommande mat eller livsmedelstillskott beläggning av livsmedelsadditiv.

Verktygen och utrustningen för livsmedelsproduktion och drift hänvisar till maskiner, rörledningar, teleporteringsbälten, containrar, redskap, bordsartiklar etc. av livsmedels- eller livsmedelstillsatser under produktion, försäljning och användning av mat eller livsmedelstillsatser.

Detergentet och desinfektionen som används för mat hänvisar till de ämnen som används direkt för att tvätta eller desinficera mat, bordsartiklar, drycker och verktyg, utrustning eller matförpackningsmaterial och behållare som är direkt utsatta för mat.

Matens hållbarhet hänvisar till tidsgränsen för livsmedel för att upprätthålla kvalitet under de angivna lagringsförhållandena.

Matbaserade sjukdomar hänvisar till sjukdomar som infektiös och toxicitet orsakad av den patogena faktorn i mat i människokroppen, inklusive matförgiftning.

Livsmedelssäkerhetsolyckor hänvisar till olyckor som härstammar från mat, livsmedelsföroreningar etc. som orsakas av mat, vilket är skadligt eller skadligt för människors hälsa.


Artikel 151 Om livsmedelssäkerhetshanteringen av genetiskt modifierad mat och salt inte tillhandahåller förordningar, tillämpas andra lagar och administrativa förordningar.


Artikel 152 Hanteringen av livsmedelssäkerhet i järnvägs- och civilflygoperationer ska formuleras av statsrådets livsmedels- och narkotikaövervakning och administrationsavdelning i enlighet med de relevanta avdelningarna för statsrådet i enlighet med denna lag.

De specifika ledningsåtgärderna för hälsokost ska formuleras av statsrådets livsmedels- och narkotikaadministration i enlighet med denna lag.

De specifika ledningsåtgärderna för livsmedelsrelaterade produktproduktionsaktiviteter ska formuleras av livsmedelssäkerhetsövervakningen och administrationsavdelningen i statsrådet i enlighet med denna lag.

Övervakning och hantering av mat vid gränshamnen ska genomföras i enlighet med bestämmelserna i denna lag och relevanta lagar och administrativa förordningar.

Åtgärder för livsmedelssäkerhetshantering för speciella livsmedel och livsmedelsmatningar formuleras av den centrala militära kommissionen i enlighet med denna lag.


Artikel 153 Enligt faktiska behov kan statsrådet justera livsmedelssäkerhetsövervakning och förvaltningssystem.


Artikel 154 Denna lag kommer att genomföras från 1 oktober 2015.


You May Also Like

More From Author